Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dopravné lietadlo sa zrútilo krátko po štarte, zahynulo 71 ľudí
Zdielať na

Dopravné lietadlo sa zrútilo krátko po štarte, zahynulo 71 ľudí

MOSKVA / Lietadlo Saratovských aerolínií sa zrútilo v nedeľu krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Na polube bolo dokopy 71 cestujúcich. Podľa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na záchranárov, nemal nikto z nich šancu prežiť.

Na palube lietadla An-148 bolo 65 cestujúcich a šesťčlenná posádka, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na záchranárov.

Išlo o lietadlo ruskej spoločnosti Saratovské aerolínie a zrútilo sa krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Lietadlo mierilo do juhoruského mesta Orsk," píše web britskej spravodajskej televízie BBC.

"Šanca na prežitie u nikoho neexistovala," cituje Interfax nemenovaného člena záchranného tímu. Na mieste pádu našli trosky lietadla a tiež niekoľko tiel obetí, uvádza TASS. 

Väčšina cestujúcich pochádzala z Orenburskej oblasti, v ktorej Orsk leží. Úrady zriadili pre blízkych pasažierov krízovú linku. Ruská prokuratúra začala trestné konanie pre podozrenie z porušenia pravidiel bezpečnosti leteckej prevádzky. 

Lietadlo smerujúce do juhoruského mesta Orsk sa čoskoro po štarte stratilo z obrazoviek radarov a spojenie s posádkou sa nepodarilo nadviazať. Stroj havaroval juhovýchodne od Moskvy v Ramenskom okrese.

Trosky našli pri meste Ramenskoje v Moskovskej oblasti, asi 40 kilometrov od letiska. Štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých ich vidieť roztrúsené v zasneženom poli, pričom v blízkosti nie sú žiadne budovy. Zatiaľ nie je jasné, či havarovaný stroj nezasiahol nejakých ľudí na zemi.

Russia Today

Príčiny nehody

Ruská vyšetrovacia komisia informovala, že pri vyšetrovaní zvažuje všetky možné príčiny nehody. Podľa záchranárov mohlo byť príčinou nešťastia zlé počasie, chyba posádky alebo technický problém. Medzi špekuláciami ruských médií sa neobjavujú úvahy o terorizme. "Možné sú rôzne príčiny havárie, medzi nimi počasie," citovala televízia Rossija24 Zanni Těrechovovou, poradkyňu ministra dopravy.

Agentúra DPA pripomína, že letecké nešťastia nie sú v Rusku ničím výnimočným. Od roku 2010 prišlo pri veľkých haváriách o život viac ako 240 ľudí. Naposledy sa zrútilo lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Flydubai v marci 2016 na letisku v Rostove na Done. Vtedy zomrelo všetkých 62 ľudí, ktorí boli na palube.

https://twitter.com/DavideLiberista/status/962669126941577216

Kiska poslal telegram Putinovi

Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi v súvislosti s pádom civilného lietadla pri obci Stapanovskoje. Pri páde lietadla pravdepodobne zomrelo 71 osôb. „Vážený pán prezident, s ľútosťou som prijal smutnú správu o páde civilného lietadla blízko Moskvy, pri ktorom vyhasli desiatky ľudských životov. V súvislosti s týmto tragickým nešťastím vyjadrujem v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, Vám a všetkým pozostalým úprimnú sústrasť," píše sa v telegrame. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

Čo vieme o Saratov Airlines?

Saratov Airlines má sídlo v Saratove, 840 kilometrov juhovýchodne od Moskvy.

V roku 2015 mu zakázali prevádzkovať medzinárodné lety, keď prekvapení inšpektori pri kontrole zistili, že v pilotnom priestore bol aj niekto iný, ako letová posádka," píše web britskej spravodajskej televízie BBC.

Letecká spoločnosť sa proti tomuto zákazu odvolala a zmenila svoju politiku pred obnovením medzinárodných charterových letov v roku 2016.

Saratov Airlines lieta hlavne medzi ruskými mestami, ale má aj destinácie v Arménsku a Gruzínsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy