Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
K Zemi sa blíži asteroid veľkosti veľryby. NASA ho nevie odkloniť
Zdielať na

K Zemi sa blíži asteroid veľkosti veľryby. NASA ho nevie odkloniť

Archívna reportáž

WASHINGTON / Okolo našej planéty preletí o 17:30 asteroid. Vedci túto skutočnosť odhalili len nedávno.

Iba v nedeľu vedci odhalili, že okolo našej planéty preletí asteroid väčší ako veľryba.

Toto vesmírne teleso, nazvané 2018 CB, by malo preletieť okolo Zeme vo vzdialenosti jednej pätiny oproti vzdialenosti Mesiaca od Zeme, čo predstavuje 64 000 kilometrov. Vesmírne agentúry pritom popisujú ako riskantnú vzdialenosť už takú, ktorá presiahne 740 300 kilometrov.

NASA uviedla vo svojom vyhlásení, že asteroid by mal prelietať okolo našej planéty o 17:30 miestneho času.

Vo februári 2013, obyvatelia Ruska mohli vidieť na nebi explodujúci meteorit. Ten sa následne rozpadol na viacero kúskov. Pri explózii sa zároveň vytvorila tlaková vlna so silou odhadovanou ako 20 atómových bômb v Hirošime, ktorá vyrazila sklá na oknách a zranila 1 600 ľudí. "Aj keď je asteroid 2018 CB pomerne malý, jeho rozmer je stále väčší ako ten, ktorý v roku 2013 prenikol atmosférou nad Ruskom," povedal pre dailymail.co.uk Paul Chodas, manažér Centra pre objekty vyskytujúce sa blízko Zeme v Kalifornii.

V súčasnosti by NASA nemohla odkloniť asteroid, ak by smeroval k Zemi, ale mohla by zmierniť dopad a prijať opatrenia, ktoré by chránili životy a majetok. To by zahŕňalo evakuáciu oblasti nárazu a okolitú infraštruktúru.

Údaje ohľadom trajektórii, tvare, veľkosti, kompozícii a rýchlosti rotácie pomáha expertom odhadnúť možné škody. Avšak kľúčovým ostáva zistenie hrozby v čo najkratšom čase.

Súvisiace články