Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Briti našli netradičné miesto pre hrudu tuku, ktorá upchala kanalizáciu
Zdielať na

Briti našli netradičné miesto pre hrudu tuku, ktorá upchala kanalizáciu

LONDÝN / Londýnske múzeum sa rozhodlo pre netradičnú expozíciu. Hrudu tuku, ktorú minulý rok vytiahla londýnska kanalizačná správa z odpadu, vystavia ako varovanie pred znečisťovaním pre všetkých návštevníkov.

Počas roku 2017 upchala londýnsku kanalizáciu obrovská hruda z tuku a odpadkov. Londýnske múzeum (Museum of London) sa rozhodlo časť tejto nezvyčajnej atrakcie vystaviť.

Usadeninu zo stvrdnutého tuku, detských plienok, hygienických utierok a prezervatívov museli zo stoky vynášať 9 týždňov. Hruda celkovo merala 250 metrov a 130 ton.

Vystavovanú časť "totálneho monštra", ako nazval zlepenec odpadu hovorca spoločnosti Thames Water, ktorá sa stará o londýnsku kanalizáciu, si budú môcť návštevníci pozrieť až do konca júna.

Vystavená hruda je uzavretá v priehľadných boxoch, ktoré výnimočne nemajú chrániť prezentovaný skvost, ale samotných návštevníkov nie len pred baktériami a jedovatými výparmi, ale aj pred výrazným zápachom.

Múzeum sa rozhodovalo vystaviť zlepenec už minulý rok, keď bol odstránený z kanalizácie pod štvrťou Whitechapel. Riaditeľka múzea sa v tej dobe vyjadrila, že vystavenie hromady tuku by "vyvolalo otázky o spôsobe súčasného života a mohlo by inšpirovať návštevníkov k hľadaniu riešení problémov zväčšujúcich sa mestských metropol."

Ťažkou úlohou pre zamestnancov bolo práve vymyslieť, akým spôsobom by hrudu tuku uchovali a vystavili. Medzi nápadmi ako naloženie do roztoku a zmrazenie, vyhralo sušenie vzorky vzduchom. Avšak vysušenie sa im podarilo až na druhej vzorke, keďže prvá sa počas procesu rozpadla. 

"Je to nechutné a fascinujúce," popísala nový exponát kurátorka múzea Viky Sparkes. Podľa agentúry AP si je úspechom výstavy pod názvom Fatberg! múzeum natoľko isté, že návštevníkom ponúka tématické tričká a cukrovinky. 

Názov výstavy Fatberg! vznikol spojením dvoch anglických slov, konkrétne fat, čiže tuk a koncovkou zo slova iceberg, v preklade ľadovec.

Správa metropolitného kanalizačného systému Britov neustále vyzýva, aby do záchodov nesplachovali odpad a aby horúci tuk a olej nechali stuhnúť a až potom ho vyhadzovali do odpadkových košov. 

V iných štátoch majú problémy s kanalizáciou, ktorá vyteká priamo do mora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy