Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V kauze fiktívnych darcov SDKÚ vypovedal Eduard Kukan
Zdielať na

V kauze fiktívnych darcov SDKÚ vypovedal Eduard Kukan

Archívne video

BRATISLAVA / Eduard Kukan vypovedal v kauze fiktívnych darcov SDKÚ. V exkluzívnom rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že by za nikoho nedal ruku do ohňa.

Eduard Kukan prišiel do budovy prezídia policajného zboru o deviatej ráno. Pred vyšetrovateľmi vyšetrovacieho tímu Gorila vypovedal v prípade fiktívnych darcov strany SDKÚ. Podrobnosti o financovaní strany ale prezradiť nechcel. Na výsluchu strávil viac ako hodinu. Podľa jeho slov sa ho vyšetrovatelia pýtali najmä na začiatky fungovania strany, teda na roky 2000 až 2002. 

Rovnako tak neuviedol ani to, koľko daroval strane on sám. Kukan uviedol, že v tých časoch sa dávali pokladničné lístky, ktoré evidovali to, že ľudia strane dali nejaké peniaze.  Na exkluzívnu otázku televízie JOJ, či bolo financovanie strany iba z legálnych zdrojov odpovedal, že by za nikoho do ohňa ruku nedal. "Za nikoho by som ruku do ohňa nedal, pretože si veľmi vážim svoju ruku," povedal Kukan. 

Eduard Kukan bol podpredsedom strany SDKÚ a jej zakladajúcim členom. V minulosti bol aj ministrom zahraničných vecí a momentálne pôsobí ako europoslanec. "My ako otcovia zakladatelia sme prispeli finančnou čiastkou, nebola príliš vysoká, aby sme dali príklad ostatných. Sú na to príjmové doklady," uviedol Kukan. 

"Keby som sa dozvedel, že existuje nejaké podozrenie, tak by som to bol určite otvoril a snažil by som sa konať," uviedol Ivan Šimko, bývalého ministra obrany. Ten sa pred vyšetrovateľa postavil už v utorok. 

Kauzu údajných fiktívnych darov pre politickú stranu SDKÚ polícia zrejme znovu otvorila z iných dôvodov ako tých, ktoré boli medializované. Novinárom to povedal koncom januára minister vnútra Robert Kaliňák. "Som ten, ktorý nezasahuje do vyšetrovania, ale je mi divné, aby kauza, ktorá je evidentne premlčaná, bola znovu otvorená, takže tam bude asi iný dôvod na otvorenie," skonštatoval s tým, že si nevie predstaviť, aby vyšetrovanie veci uzavretej pred 14 rokmi bolo obnoviteľné, keď na skutky je premlčacia lehota 10 rokov. Aj keby sa vyšetrovatelia dostali k novým informáciám v prípade, podľa ministra by museli byť mladšieho dáta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy