Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nestíhame spaľovať odpad. Štatisticky sme medzi najhoršími
Zdielať na

Nestíhame spaľovať odpad. Štatisticky sme medzi najhoršími

BRATISLAVA / Ekologické spracovanie komunálneho odpadu sa na Slovensku stále veľmi nedarí a zhruba dve tretiny končia na skládkach. Európska komisia ale vydala smernicu, podľa ktorej budeme musieť skládky zredukovať na minimum do roku 2030. Pre Slovensko to ale nemusí byť jednoduché.

Na Slovensku končí na skládkach 66 percent komunálneho odpadu. Štatisticky sme na tom dosť zle, keďže európsky priemer je 26 percent. V Európe chcú byť ešte ekologickejší. "Európska komisia navrhla ako dlhodobý cieľ zníženie skládkovania komunálneho odpadu na 10 percent do roku 2030," uviedla Ingrid Ludviková z Európskej komisie na Slovensku. 

"Neviem si predstaviť, ako by sa to dalo realizovať, keďže viem, aká je situácia na Slovensku," povedal riaditeľ závodu Spaľovňa odpadu Marek Belák. Ročne na Slovensku vyprodukujeme 1 500 000 ton odpadu, z toho bratislavská spaľovňa je schopná spracovať len 130 000 ton. "V košickej spaľovni 70 000 ton. Takže dokopy zhodnocujeme termicky okolo 200 000 ton," povedal Belák. Na skládkach teda končí 1 300 000 ton odpadu. V rámci Európskej únie patríme k najhorším. "V roku 2016 Slovensko skládkovalo dve tretiny, teda 66 percent komunálneho odpadu, Maďarsko a Česká republika asi polovicu, Poľsko asi 36 percent. Úroveň skládkovania v Rakúsku je na úrovni troch percent," povedala Ludviková. 

V Rakúsku je v porovnaní s nami recyklácia komunálneho odpadu na úrovni približne 55 percent, u nás zhruba len niečo okolo 15 percent. Navyše v Rakúsku majú stovky spaľovní, na Slovensku máme len dve, v Bratislave a v Košiciach. "V súčasnosti máme moderné špičkové technológie. Vypúšťame minimálne množstvá emisií do ovzdušia a musím povedať, že zákonom sú stanovené limity a my sme hlboko pod nimi," uviedol Belák.

Napriek tomu podľa ministerstva životného prostredia sa výstavba ďalšej spaľovne na Slovensku neplánuje. Vývoz odpadu do zahraničia tiež nie. S 1 300 000 tonami odpadu za rok si ministerstvo plánuje poradiť inak. "Ministerstvo spustilo viacero projektov, napríklad Triedim, triediš, triedime, aby sa vzdelávali deti aj dospelí, aby viac triedili. Zároveň siahlo aj po finančnej motivácii. Ministerstvo životného prostredia pripravuje nový zákon, ktorý zvýši poplatky za ukladanie odpadu na skládky," povedal hovorca Ministerstva životného prostredia Tomáša Ferenčák. 

Či bude zvýšenie poplatkov motivujúce, nie je úplne isté. Pre porovnanie, poplatok za uloženie komunálneho odpadu na skládku, sa od roku 2019 zvýši približne na 10 eur za tonu. V susednom Rakúsku platia až 87 eur za tonu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy