Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zleniveli sme, tvrdí o mužoch odborník na etiketu
Zdielať na

Zleniveli sme, tvrdí o mužoch odborník na etiketu

PRAHA / Odborník na etiketu, Ladislav Špaček tvrdí, že muži by sa mohli zlepšovať. Ale jedným dychom dodáva, že ženy v tom hrajú veľkú rolu.

Mnohí určite poznajú Ladislava Špačka ako odborníka na etiketu alebo aj ináč nazývaného "pán Etiketa". Napísal veľa kníh o spoločenskom správaní a aj o tom, ako sa do spoločnosti a nie len tam obliecť. V rozhovore pre magazín Rodina Dnes povedal, že muži zleniveli. 

Dnes nie je nezvyčajné stretnúť muža, ktorý považuje rifle a tenisky za oblečenie do baru a aj do divadla, nehovoriac o udalostiach ako svadby alebo nešťastnejšie pohreby. V súčasnej konzumnej spoločnosti by nemal byť problém s výberom a v niektorých prípadoch ani s cenou. Ladislav Špaček preto tvrdí, že muži len jednoducho zleniveli.

Vina ale nepadá len na mužov. Dôležitým poznatkom je, že muži sú často aj odrazom žien. Až 89 percent vplyvu majú práve ony na vzhľade svojich partnerov. Ženy sa totiž prirodzene zaoberajú tým, čo majú na sebe a čo im pristane alebo nie a zároveň sa snažia skrášľovať aj svoje okolie. Avšak mnoho mužov v tejto oblasti nezaostáva a pre tých, ktorým nebola táto vlastnosť daná, existujú presné pravidlá, ako sa kam obliecť a čo naozaj nenosiť do spoločnosti. 

Ponožky do sandál pritom nie sú jediným faux pas, ktorých sa ľudia dopúšťajú. Košeľa s krátkym rukávom, nech je akokoľvek teplo, pod sako nepatrí. "Buď na doma alebo na záhradku. Ja napríklad nemám ani jednu," povedal pre ona.idnes.cz Ladislav Špaček.

Podľa Ladislava Špačeka sa naši českí bratia musia zlepšovať aj v stolovaní. Nie je to len o tom, chytiť lyžicu do ruky a zjesť, čo je postavené pred vami. Pravidlá existujú aj tam a hoci sa od mnohých upustilo, stále zostáva vhodným vedieť, ako držať pohár alebo príbor. Nedodržiavanie týchto zásad, môže byť istou formou rebélie, tým sa ale dobrovoľne človek vyčleňuje zo spoločnosti, dodáva odborník na etiketu. 

Avšak existuje aj takzvaná šedá zóna. Hoci pravidlá slušného správania odporúčajú, aby muž žene otvoril dvere, v súčasnej modernej dobe sa mužovi môže stať, že dostane za takéto gesto vynadané. Niektoré ženy sa môžu uraziť s tvrdením, že sú schopné si dvere otvoriť aj samé. 

Súvisiace články