Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Youtube bude označovať videá, za ktorými stoja vlády štátov
Zdielať na

Youtube bude označovať videá, za ktorými stoja vlády štátov

Archívna reportáž

SAN BRUNO, CALIFORNIA / Služba na zdieľanie videí Youtube, ktorá patrí spoločnosti Google, oznámila, že bude označovať materiály pochádzajúce zo zdrojov, ktoré podporujú vlády. Používatelia by sa tak mali lepšie orientovať v zdrojoch informácií. Presné pravidlá však ešte nie sú určené.

Ak video pochádza z médií, ktoré sú čiastočne alebo celkovo financované vládou nejakej krajiny, Youtube ich označí špeciálnou značkou pod videom. Zároveň pripojí aj linku o danom médiu na Wikipediu, aby si diváci mohli pozrieť viac informácií o zdroji. Ohlásenie tohto kroku prišlo podľa portálu CNN v piatok. Geoff Samek, starší produktový manažér sekcie Youtube News napísal: "Chceme si byť istí, že šírime správy tým správnym spôsobom a že podporujeme zverejňovateľov správ na Youtube zodpovedne. Už vlani sme začali robiť kroky, ktoré majú pomôcť odhaliť autoritatívne zdroje správ."

Prvé značky sa už objavili, celý proces je ale ešte vo vývoji. Ako príklad uviedol Youtube video Radio Free Asia, ktorú financuje americká vládna agentúra Broadcasting Board of Governors - pod video pribudla správa o tom, že "RFA je financovaná v plnej miere či čiastočne americkou vládou." Označenie sa bude týkať aj verejnoprávnej televízie PBS či stanice RT, podporovanou Ruskom.

Youtube tvrdí, že postup konzultovali s nezávislými odborníkmi. Nie je ale jasné, či takto bude označená napríklad aj obľúbená detská show Sesame street, vysielaná na stanici PBS. Jej hovorca vyhlásil, že "len malá časť našich nákladov je hradená federálnou vládou, väčšinu hradia súkromní darcovia. Sme nezávislou, súkromnou a neziskovou organizáciou a vláda ani zo zákona nesmie zasahovať do obsahu nášho vysielania. Podobné označenie by mohlo vyvolávať mylný dojem, že to tak nie je."

O vplyve a dopade Ruska v online svete sa hovorí často a veľa. Oficiálne Ruská federácia akékoľvek podobné snahy ovplyvňovať politiku iných krajín odmieta. 

Súvisiace články