Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Mesiac sa ukázal v plnej kráse, toto je úplny unikát
Zdielať na

FOTO: Mesiac sa ukázal v plnej kráse, toto je úplny unikát

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Časť obyvateľov zemegule mala v stredu možnosť vidieť na oblohe unikátny úkaz, ktorý niektorí odborníci nazývajú modročervený superspln. Šťastie vidieť dočervena zafarbený obrovský spln mali len na západnom pobreží USA a Kanady, v Tichomorí a v Ázii. Podľa agentúry AP sa bude tento trojnásobný jav spojený s Mesiacom opakovať až v roku 2037.

Vesmírnemu úkazu, v ktorom sa spoja tri javy spojené s Mesiacom, sa hovorí lunárna trifekta. Ide o spojenie javov, ktorým sa hovorí modrý Mesiac, červený Mesiac a superspln. Naposledy bol tento jav vidieť podľa niektorých astronómov v roku 1982, podľa iných zdrojov to bolo dokonca v roku 1866.

Označenie modrý spln nemá nič spoločného s farbou Mesiaca, ale ide o druhý spln v jednom kalendárnom mesiaci. V angličtine sa to nazýva "once in a blue moon", čo znamená "raz za dlhú dobu". Dva "modré splny" budú opäť v marci.

Krvavý či červený spln je jav, ku ktorému dochádza po úplnom zatmení Mesiaca a Mesiac sa pri ňom naozaj zafarbí do červena. Mesačný disk sa schová za zemský tieň, ale mierne ho osvetľuje červená časť spektra slnečného svetla.

Označenie supermesiac označuje situáciu, kedy je Mesiac v splne a od Zeme je vzdialený menej než 360 000 kilometrov. Javí sa preto ako väčší a jasnejší oproti iným splnom.

Súvisiace články