Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Väzenie za obviňovanie Poliakov z nacistických zločinov. Senát schválil zákon o holokauste
Zdielať na

Väzenie za obviňovanie Poliakov z nacistických zločinov. Senát schválil zákon o holokauste

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľský senát schválil návrh zákona, ktorý trestá pripisovanie akejkoľvek zodpovednosti za holokaust Poliakom. Za schválenú legislatívu si Poľsko vyslúžilo kritiku Izraela aj USA. Návrh vyvolal diplomatickú roztržku medzi Izraelom a varšavskou konzervatívnou vládou. Premiér Izraela Benjamin Netanjahu návrh prirovnal so snahou o zmenu histórie.

Poľsko chce touto legislatívou dosiahnuť to, že poľský ľud ani štát nebude nikto obviňovať z nacistických zločinov. "Musíme dať svetu jasný signál, že nedovolíme, aby bolo Poľsko naďalej urážané," uviedol v parlamente zástupca ministra spravodlivosti Patryk Jaki. Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP hlasovalo za návrh 57 senátorov, 23 bolo proti a dvaja sa hlasovania zdržali. Návrh teraz smeruje na podpis k prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Spojené štáty ale uviedli, že legislatíva by mohla ohroziť slobodu prejavu a akademické rozpravy. "Všetci musíme dbať na to, aby sme nebránili diskusii o holokauste," uviedlo americké ministerstvo zahraničia a Poľsko vyzvalo, aby návrh zákona prehodnotilo. Ak by bol návrh schválený, obáva sa dopadu na vzťahy Varšavy so Spojenými štátmi a s Izraelom. 

Podľa novoschválenej normy môže súd za používanie termínu ako napríklad "poľské tábory smrti" udeliť až trojročný trest väzenia. Podnetom na návrh zákona bolo dlhodobé používanie geografického označenia "poľský" napríklad v súvislosti s vyhladzovacím táborom v Osvienčime. Takéto označenia vyvolávali negatívne reakcie časti poľskej spoločnosti aj politikov. 

Časť izraelských politikov sa ale neplánuje zmieriť s tým, že sa Poľsko úplne dištancuje a zrieka akéhokoľvek podielu na smrť Židov, ktorí boli počas nacistickej okupácie krajiny zavraždených na poľskom území. 

Historici pripisujú vinu aj Poliakom

Počas vojny zomrelo na území Poľska okolo dvoch miliónov Židov. Niektorí historici pripisujú vinu aj Poliakom. Podľa amerického historika poľského pôvodu Jana Tomasza Grossa, ktorý sa vďaka svojim tvrdeniam dostal v rodnej krajiny do právnych sporov so súčasnou vládou, sú Poliaci zodpovední za smrť najmenej 100 000 Židov. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy