Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pivo dovážané z Marsu môže byť čoskoro realitou
Zdielať na

Pivo dovážané z Marsu môže byť čoskoro realitou

PENSYLVÁNIA / Podľa najnovších výskumov pensylvánskej univerzity je práve chmeľ plodinou, ktorej sa najlepšie darí v simulovaných podmienkach nehostinného Marsu.

Optimistickú náladu vyvolali výsledky pokusov s pestovaním rôznych plodín v simulovaných marťanských podmienkach, do ktorých sa pustili študenti pensylvánskej univerzity. " Napriek tomu, v kvázi marťanských podmienkach sa vedcom podarilo vypestovať rôzne plodiny, a práve chmeľu sa veľmi darilo," potvrdila astrobiologička a riaditeľka SOSA Michaela Musilová.
 

Pri pokusoch napodobnili slnečný svit a pôdu podobnú marťanskej. Ostatné podmienky však neboli úplne marťanské. "Nenapodobňovali presne tlak a atmosféru na Marse," doplnila Michaela Musilová. Nenapodobnili ani bežné teploty od -150 do 20 stupňov Celzia, ale aj napriek tomu optimizmus je veľký. 

Len nedávno vedci objavili takmer desiatku obrovských, až 100 metrov hrubých ložísk ľadu tesne pod povrchom červenej planéty. "Ten ľad je meter pod povrchom," doplnila Michaela Musilová. Zásoba vody by mohla byť využitá aj na pestovanie rastlín a konkrétne aj chmeľu.

Na Marse je iná voda, iná pôda a teda zrejme aj chuť tam vyrobeného piva by bola iná. "Je dosť pravdepodobné, že chuť bude odlišná od nášho," potvrdila astrobiologička. O to viac môže lákať labužníkov.

Otázne zostáva, koľko by ho tam dokázali vyrobiť, koľko by vedeli doviezť na Zem a koľko by stálo. Chmeľ v skutočnosti nie je hlavnou plodinou, o ktorú pri pokusoch ide, sú ňou zemiaky. Michaela Musilová k tomu s úsmevom dodáva: "Film Marťan inšpiroval veľa ľudí k tomu, aby sa zaoberali pestovaním zemiakov na simulovanom Marse." Hlavný hrdina filmu astronaut Mark, ktorého posádka opustila v domnení, že zahynul, začne na Marse pestovať zemiaky. Tie ho držia pri živote až dovtedy, kým na Zemi nevymyslia plán, ako ho zachrániť.

Na rozdiel od filmu sú skutočné podmienky na Marse oveľa nehostinnejšie. "Na Marse je veľmi silné žiarenie a veľmi tenká atmosféra," dodáva Michaela Musilová. Čeliť týmto podmienkam a chrániť rastliny by mohol dobre vybavený špeciálny skleník. "NASA v rámci svojho výskumu testuje skleníky, ktoré by boli založené na hydropónii," potvrdila Musilová.

Pivo pomaly zdražuje aj na našej planéte.

Súvisiace články