Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Európe je prebytok cukru, je najlacnejší za posledných osem rokov
Zdielať na

V Európe je prebytok cukru, je najlacnejší za posledných osem rokov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po takmer päťdesiatich rokoch zrušili kvóty, ktoré obmedzovali výrobu cukru. Dnes je ho prebytok, no málo spotrebiteľov. Cena cukru preto klesá.

Reguláciu výroby cukru zaviedli v roku 1968. Zamedziť sa malo tomu, aby vyspelá Európa neohrozovala obchod menej rozvinutých krajín. Po zrušení nariadenia Európska komisia predpovedala vyššiu domácu produkciu, no tá v súčasnosti prevyšuje dopyt. Cukrovary zvyšujú výrobu, no spotrebiteľov ubúda. Cena cukru preto klesá a momentálne je najlacnejšia za posledných osem rokov.

"Opakuje sa to, čo nastalo napríklad po konci regulácie pri mlieku, kedy okamžite po páde kvót ceny kolabovali," tvrdí riaditeľ najväčšieho českého cukrovaru Tereos TTD Oldřich Reinbergr. V decembri stál kilogram cukru približne 70 eurocentov, čo je o necelých desať centov menej ako stál v máji. "Podľa dostupných informácií sa v súčasnosti ceny pohybujú výrazne nižšie," tvrdí hovorca českej Agrárnej komory Jiří Felčárek. Klesala aj cena zo strany výrobcov. Tí tonu cukru predávali vlani v máji za viac ako 570 eur a o sedem mesiacov neskôr znížili cenu o 160 eur za tonu. 

Cena cukru klesá aj na svetových burzách. Zatiaľ čo pred rokom stál cukor 21 dolárov za libru, dnes stojí približne o tri doláre menej. Odborníci vidia príčinu najmä v nadmernej výrobe tohto sladidla v Brazílii, Indii, Číne či Rusku.

Kilá a kilá cukru naviac

Európske krajiny teraz vyrobia až 20 miliónov ton cukru, čo je o tri milióny ton viac, než je jeho spotreba. Aj poľnohospodári zasiali cukrovú repu na väčšom území ako po minulé roky. Napríklad o štvrtinu sa zväčšili ropné polia vo Francúzsku a Nemecku, bez ohľadu na to, že dopyt po cukre dlhodobo klesá. 

​Klesá aj počet európskych cukrovarov. Napríklad v Česku bolo v 90. rokoch minulého storočia asi 70 cukrovarov, teraz len sedem. Ich výroba ale bola v minulosti nižšia oproti súčastnosti. 

Len najväčší český cukrovar plánuje tento rok vyrobiť 370 tisíc ton cukru. Takýto limit malo kedysi celé Česko. "Môže sa zdať zvláštne, že v dobe nadprodukcie sme sa rozhodli pre takúto vysokú výrobu, ale v súčasnosti sa vytvára nová cukrová mapa v Európe. Ak by sme nenavýšili výrobu, naše miesto by zabral niekto iný a veľmi ťažko by sme ho získali naspäť," vysvetľuje Reinbergr.

Niektoré spoločnosti sa snažia prebytok cukru predať do krajín tretieho sveta, kde cukor chýba.

Cukor sa pre nás môže stať aj drogou, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články