Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kábulom otriasol výbuch. Bomba umiestnená v sanitke zabila najmenej 103 ľudí
Zdielať na

Kábulom otriasol výbuch. Bomba umiestnená v sanitke zabila najmenej 103 ľudí

Archívne video

AFGANISTAN / Počet zabitých počas samovražedného bombového útoku Talibanu v blízkosti veľvyslanectiev v afganskom hlavnom mesta stúpol na 103. Zranených je najmenej 235 ľudí.

Bomba umiestnená v sanitke na policajnom kontrolnom stanovišti v afganskom hlavnom meste Kábul zabila najmenej 103 ľudí a ďalších 235 je zranených. K útoku, ktorý sa udial v blízkosti zahraničných veľvyslanectiev a vládnych budov sa prihlásila militantná skupina Taliban. "Samovražedný atentátnik použil sanitku na prechod cez kontrolný bod," povedal zástupca hovorcu ministerstva vnútra Nasrat Rahimi. Páchateľ prešiel cez prvý kontrolný bod, kde povedal, že berie pacienta do nemocnice Jamuriate. Na druhom kontrolnom stanovišti odpálil výbušninu umiestnenú v aute.

K výbuch došlo na preplnenej ulici v rušnej časti mesta v čase obeda počas pracovného dňa. Výbuch zanechal na ulici roztrhané telá, ktoré ležali medzi troskami budov a zasiahnutých predmetov.

Sila výbuchu zatriasla oknami budov, ktoré boli vzdialené viac ako 2 kilometre ďaleko a rozbili okná v stovkách metrov od miesta výbuchu. Ľudia pomáhali zraneným, ktorý mohli chodiť, aby sa dostali z ulice, kadiaľ sa snažili prejsť sanitky so zapnutými sirénami. 

Okoloidúci opísal celú situáciu: "Počul som veľký tresk a omdlel som. Okolo boli desiatky mŕtvych a zranených ľudí a všade boli mláky krvi." 

K explózii došlo v rušnej časti mesta Kábul, kde okrem iného sídlia orgány vyjednávajúce mier s Talibanom. "Útok bol zameraný sa na náš kontrolný bod. Bola to naozaj obrovská explózia - všetky naše okná sú rozbité, " povedala Hassina Safi, členka Mierovej rady. "Doteraz nemáme žiadne správy, že by niektorý z našich členov bol zranený alebo zabitý."

"Je to masaker," uviedol pre dailymail.co.uk koordinátor Dejan Panic v Afganistane pre taliansku pomocnú skupinu Emergency, ktorá vedie neďalekú traumatologickú nemocnicu. Skupina uviedla, že do tejto nemocnice bolo privedených viac ako 50 zranených.

K útoku došlo presne týždeň po tom, ako militanti Talibanu zaútočili na luxusný hotel, kde zabili najmenej 22 ľudí, väčšinu cudzincov. Bezpečnostné upozornenie vydané cudzincom v sobotu ráno varovalo, že islamská štátna skupina, ktorá v posledných mesiacoch terorizovala mesto, plánuje agresívne útoky na supermarkety, obchody a hotely navštevované cudzincami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy