Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útek z väznice Alcatraz. Väzni mohli prežiť aj nástrahy Tichého oceánu
Zdielať na

Útek z väznice Alcatraz. Väzni mohli prežiť aj nástrahy Tichého oceánu

SAN FRANCISCO / Najprísnejšie strážené väzenie Alcatraz bolo možno prekonané. Väzňom sa vraj podarilo útek prežiť.

Legendárna väznica Alcatraz znovu vzbudzuje záujem. Celé roky bola považovaná za najprísnejšie strážené väzenie, kde si odpykávali trest najhorší zločinci. To platilo až do roku 1962. V noci 11.júna sa trom bankovým lupičom podarilo z tohto väzenia ujsť, keď sa pretlačili von cez ventiláciu vo svojich celách. Na druhý deň ráno našli dozorcovia v ich posteliach hlavy z papiera a omietky a s nalepenými skutočnými vlasmi.

Avšak väzenská stráž bola presvedčená, že síce z cely ušli, ale na pobrežie dostať nepodarilo. Všetci verili, že sa v studených vodách Tichého oceánu, s nevyspytateľnými prúdmi, jednoducho utopili. Nikdy sa totiž nenašli.

Vďaka listu, ktorí prišiel na policajnú stanicu v kalifornskom Richmonde, tento odložený prípad FBI opäť otvorila. List totiž údajne napísal jeden trojice väzňov, ktorí ušli. "Volám sa John Anglin. Ušiel som z Alcatrazu v júni 1962 so svojím bratom Clarencom a Frankom Morrisom. Mám 83 rokov a som v zlom stave. Mám rakovinu. Všetci sme to v tú noc zvládli, ale len tesne," uvádza vo svojom liste jeden z bývalých väzňov. Podľa informácií z listu, Frank Morris zomrel v roku 2008 a Clarence Anglin o tri roky neskôr. Autor listu tvrdí, že po úteku z Alcatrazu žil dlho v americkom Seattli, neskôr v Severnej Dakote a v súčasnosti žije v južnej Kalifornii.

Dcéra jedného z dozorcov, Jolene Babyak, ktorí vtedy v Alcatraze pôsobili, mala v čase úteku týchto troch zločincov 15 rokov. "Zobudila ma siréna, akú som predtým nepočula, takže som si nebola istá, čo to presne bolo, i keď som to tak trochu tušila. Na schodoch som stretla mamu. Povedala, že sa mám obliecť, lebo musíme prehľadať dom," opísala atmosféru počas úteku Jolene. Neskôr sa práve ona stala spisovateľkou, a o väznici Alcatraz napísala niekoľko kníh..

"Neverila som, že sa im to podarilo, ale to to len na základe toho, čo tvrdili policajti," dodala Jolene k úteku troch väzňov. 

Avšak autor listu, nielenže tvrdí, že sa im utiecť podarilo, ale s policajtmi v ňom aj vyjednáva. "Ak mi prostredníctvom televízie sľúbite, že najskôr pôjdem do väzenia na nie viac ako na rok a zabezpečíte mi lekársku starostlivosť, napíšem vám a dám vám presne vedieť, kde sa nachádzam. Toto nie je žart."

Otázne ale stále ostáva, či je list pravý a či ho naozaj napísal John Englin. Skúmajú odtlačky prstov, DNA a aj jeho rukopis. Doterajšie výsledky vyšetrovania sú zatiaľ nejednoznačné.

Šanca, že sa väzňom podarilo dostať na pobrežie z väznice, je dosť vysoká. To, že sa z Alcatrazu na breh San Francisca dá preplávať a prežiť, dokazujú každý rok stovky plavcov, ktorí si útek z väznice v studených vodách Tichého oceánu môžu vyskúšať. Niektorí zvládnu vzdialenosť približne dva a pol kilometra len v plavkách, iný v neopréne. Dôležité je, že napriek nevyspytateľným prúdom sa zatiaľ nikto neutopil.

Jeff Harp, bezpečnostný analytik k možnosti úteku dodáva: "Ako človek na strane zákona, by som si rád myslel, že sa im útek nepodaril. Ale osobne, ako človek, ktorý v tomto zálive pláva, a máme tu aj každoročný triatlon, musím povedať, že ešte sa nestalo, že by preplávanie cez záliv niekto nezvládol."

Ďalšou zo známych väzníc je práve Guantanamo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy