Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípadom popáleného plynára sa zaoberá inšpektorát práce
Zdielať na

Prípadom popáleného plynára sa zaoberá inšpektorát práce

HORNÉ TUROVCE / Zranením plynára, ktorý utrpel popáleniny pri oprave úniku plynu, sa už zaoberá aj inšpektorát práce. Zamestnanec plynární sa snažil odstrániť poruchu pri rodinnom dome, pričom plyn vzbĺkol a muža odviezli do nemocnice s popáleninami rúk a tváre.

Pri rodinnom dome v Horných Turovciach unikal plyn a majitelia zalarmovali poruchovú službu. Zamestnanec plynární sa poruchu snažil opraviť. "Chlapík od plynárov to začal opravovať a zrazu to buchlo a začalo to horieť," opísal situáciu majiteľ domu Alexander Fabián. "Zisťoval detekčným prístrojom a penotvorným roztokom miesto úniku plynu a následne začal s utesňovaním potrubia," hovorí riaditeľ inšpektorátu práce Róbert Bulla. "S použitím uzatváracej súpravy sa snažil únik zastaviť pričom došlo k zapáleniu unikajúceho plynu," opisuje hovorca SPP Milan Vanga.

Podľa svedkov zamestnanca plynárni dokonca odhodilo. Mal popálené ruky a tvár. Z plynovej prípojky šľahali obrovské plamene. "Od tej prípojky ho kúsok odhodilo," hovorí syn majiteľa domu Zsolt Fabián. "Zamestnanec utrpel ľahšie zranenia, ktoré si nevyžadovali hospitalizáciu v zdravotníckom zariadení. V súčastnosti je práceneschopný. Udalosť je kvalifikovaná ako pracovný úraz," dodáva Vanga. 

Plynári pre TV JOJ potvrdili, že už zriadili internú komisiu, ktorá prešetruje, čo sa stalo. Celou vecou sa už zaoberajú aj inšpektori práce. "Môžeme konštatovať viaceré závažné porušenia právnych predpisov v oblasti BOZP," hovorí Bulla. Podľa inšpektorátu práce zrejme zamestnanec nemal potrebné ochranné prostriedky. Okrem toho zistili aj to, že pracovník mal havarijnú službu od 15-tej hodiny sám. 

"Absentovalo splnenie povinnosti dbať na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci u zamestnancov, ktorí pracujú na pracovisku sami," dodáva Bulla. Táto udalosť je stále v štádiu vyšetrovania. V tomto prípade nehrozí pokuta iba zamestnávateľovi, ale aj vedúcemu pracovníkovi. "Je mu možné uložiť sankciu až do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Vo všeobecnosti za takéto porušenia inšpektoráty práce musia uložiť sankcie, a to až do výšky 200 tisíc eur," uzatvára Bulla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy