Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žijú viac ako sto rokov: Toto je ich recept na dlhovekosť
Zdielať na

Žijú viac ako sto rokov: Toto je ich recept na dlhovekosť

BRATISLAVA / V roku 2060 by malo byť na Slovensku 5200 storočných. V najvyspelejších krajinách predpovedajú storočnicu až tretine dnešných novorodencov.

Podľa prognóz bude starších ľudí čoraz viac pribúdať. Storočných ľudí pribúda vďaka vyšším životným štandardom a lepšej zdravotnej starostlivosti. Určite je však vždy inšpiratívne vypočuť si recept na dlhovekosť od ľudí, ktorí už tento vek dosiahli.

Lúštenie krížoviek

Jo Sunderland z americkej Minnesoty v stredu oslávila 107. narodeniny. A za dôležité považuje toto: "Jednoducho sa netrápte pre maličkosti. Ak s tým neviete nič urobiť, proste na to zabudnite," vysvetľuje. Pani Sunderland bola učiteľkou na základnej škole do 65 rokov. A jej receptom na dlhovekosť je lúštenie krížoviek.

Vyššia moc

Nedávno sa dožili 101 rokov aj najstaršie americké dvojčatá. Jeden z nich Ira Spieker z Michiganu sa spolieha na vyššiu moc. "Ľudia sa ma často pýtajú na môj recept na dlhovekosť. Hovorím, že sa skrátka musia spoľahnúť na božiu prozreteľnosť," prezradil svoj recept Ira. 

Sushi

Ruth z amerického Illinois, ktorá má 109 rokov, sa zas spolieha na zemiaky, kyslú kapustu a slaninu. Nezabúda zdôrazniť, že nikdy nefajčila, ani nepila alkohol. Aj Japonka Misao Okawa sa spolieha na zdravý životný štýl. Keď oslavovala 117. narodeniny vyhlásila, že za svoju dlhovekosť vďačí láske k sushi.

Morský vzduch

Odborníci tvrdia, že za dlhovekosťou môže byť okrem génov aj zdravá stredomorská strava, či morský vzduch. Medzi storočnými nie sú len ľudia, ktorí žijú vyslovene zdravo. Keď Číňanka Fu oslavovala 116 rokov jej dcéra o nej prezradila, že miluje mäso a nikdy nechodí spať pred ôsmou večer. Aj Richard Overton z Texasu v dobrej forme prekročil stovku. A to napriek tomu, že vyfajčí 12 cigár denne.

Piešťanské bahno

Aj na Slovensku máme známu ženu, ktorá už prekročila 90 rokov a je stále aktívna a vo výbornej forme smeruje k stovke. Herečka Mária Kráľovičová stále hrá v divadle a je plná energie. Jej recept na dlhovekosť však nehovorí o nejakej špeciálnej strave, či cvičení. Ale o piešťanskom bahne.

Súvisiace články