Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tehotenstvo ženám prospieva. Dôkazom sú športovkyne
Zdielať na

Tehotenstvo ženám prospieva. Dôkazom sú športovkyne

BRATISLAVA / Nasťa Kuzminová prežíva svoju životnú sezónu. Aj napriek tomu, že sa jej v nedeľu strelecky nedarilo, na pretekoch predvádza suverénne bežecké výkony. Aj ona tak patrí medzi úspešné ženy, ktoré materstvo posunulo ešte k väčším úspechom.

Tehotenstvo reštartuje ženský organizmus a pretekárka sa do športového kolotoča môže vrátiť ešte s väčšou silou. "Žena by mala rodiť každé tri roky, vtedy omladne," tvrdí telovýchovná lekárka Alena Urvayová. Napomáhajú tomu aj hormóny. Napríklad aj somatotropný hormón, dôležitý pre regeneráciu organizmu. Bežne sa tvorí medzi desiatou a jednou hodinou v noci, keď je telo v pokojovom režime. "Gravidná žena v prvom trimestri produkuje ďaleko viac tohto hormónu, ktorý jej aj ostáva na dlhší čas, má nové rezervy, kvalitu. A práve tento hormón skvalitňuje svalovú bunku," potvrdzuje Urvayová.

Nasťa je matkou školáka Jeliseja a iba dvojročnej Olívie. Deti pre ňu nezaznamenali stopku ani pri prvom a ani pri druhom tehotenstve. V oboch prípadoch sa dokázala úspešne vrátiť. "Keď odstavila od dojčenia svoju dcéru Olíviu, tak akoby sa upravil jej zdravotný stav a zvýšila sa imunita, ktorú pravidelne Nasťa posilňovala," hovorí Ivor Lehoťan zo Slovenského biatlonového zväzu.

Návrat viacerých športovkýň

Naspäť do tréningového procesu sa úspešne zaradili viaceré slovenské športovkyne. Basketbalistka Zuzana Žirková úspešne reprezentuje nielen košický klub za ktorý hrá, ale aj Slovensko. Kajakárka Nina Csonková nastúpila na Majstrovstvá Európy iba dva a pol mesiaca po pôrode a radosť okrem malého syna jej robila aj strieborná medaila.

Alebo streľkyňa Zuzka Rehák-Štefečeková, ktorá len 2 mesiace po pôrode získala striebornú medailu na majstrovstvách Európy a o rok neskôr pridala aj bronz z MS v Moskve. "V prvom rade som matka, potom manželka a až potom športovkyňa. Mňa to oslobodilo," povedala Zuzka Rehák-Štefečeková, dvojnásobná olympijská medailistka.

Už samotné deti sú pre matky športovkyne povoleným psychickým dopingom. A práve vedomie, že je o deti počas pretekov dobre postarané im pridáva na psychickej pohode. "Keď so mnou necestujú tak je to také to, že musím to odmakať na 200 percent, lebo niekto sa tiež musí obetovať, aby som tu mohla byť," povedala Štefečeková.

​Pozrite si archívnu reportáž o Nasti Kuzminovej, keď čakala bábätko:

Súvisiace články