Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bolí vás hlava? Môžete byť otrávený jedovatým plynom
Zdielať na

Bolí vás hlava? Môžete byť otrávený jedovatým plynom

BANSKÁ BYSTRICA / Ročne zomrie na Slovensku pri nešťastných otravách oxidom uhoľnatým v priemerne až sto Slovákov. Tento jedovatý plyn vzniká pri nedokonalom spaľovaní. Nebezpečný môže byť pri výfukových plynoch či požiaroch. Menej frekventované sú otravy oxidom uhličitým, no aj ten vie byť pre človeka nebezpečný.

Oxid uhoľnatý je toxický jedovatý plyn, vzniknúť môže pri nedokonalom spaľovaní. Riziko predstavujú napríklad poruchy plynových spotrebičov. Naopak oxid uhličitý vzniká pri biologických procesoch akým je napríklad dýchanie: "Aj v prípade oxidu uhoľnatého aj v prípade oxidu uhličitého ide o bezfarebné plyny, ktoré nemajú žiadny zápach," hovorí o riziku súdny znalec Boris Ťažký.

Človek, ktorý sa nadýcha jedovatého oxidu uhoľnatého môže mať najprv príznaky virózy, či chrípky. Bolesti hlavy, zvracanie prechádza až do straty vedomia. Ak postihnutému nikto nepomôže, následky sú fatálne. "Oxid uhoľnatý je toxický v tom, že sa viaže na červené krvné farbivo, hemoglobín a má až 250 násobne silnejšiu väzbu na hemoglobín ako kyslík," vysvetľuje Ťažký.

Na otravu oxidom uhličitým by si mali dávať pozor napríklad vinári v podzemných pivniciach: "Môžu veľmi rýchlo stratiť vedomie a bohužiaľ, nedokážu si sami pomôcť a nedokážu sami opustiť tento priestor, preto môže nastúpiť smrť," vysvetľuje možné riziko Ťažký.

Pred pár dňami tak našli na zvolenskom sídlisku Sekier v garzónke nehybné telá 64-ročnej ženy a jej syna. Tí si zrejme prikurovali malou turistickou plynovou bombou.

Bolesť hlavy môžu spôsobiť aj žalúzie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy