Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo hospodárstva chce vytvárať pracovné miesta. Všade, okrem západného Slovenska
Zdielať na

Ministerstvo hospodárstva chce vytvárať pracovné miesta. Všade, okrem západného Slovenska

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva sa chce zamerať na vytváranie pracovných miest všade, len nie na západnom Slovensku. Tam je totiž voľných pracovných miest stále dosť. Odborníci ale upozorňujú na to, že ľudia v chudobnejších regiónoch Slovenska často nemajú ani základné pracovné návyky a firmy sa tam preto hrnúť nebudú.

"Evidujeme okolo sto nových investorov, ktorí prejavujú záujem o Slovenskú republiku. Potešiteľné je, že dve tretiny z týchto nových investorov majú záujem investovať na východe alebo na strednom Slovensku," informuje minister hospodárstva Peter Žiga. Na západe už dávno nie je problém s nezamestnanosťou, ale s tým koho zamestnať. Úplne iná situácia je ďalej na východ.

"Začína byť problém ani nie tak výška nezamestnanosti, ale skôr početnosť kvalifikovanej pracovnej sily a hlavne jej rozmiestnenie regionálne na Slovensku," vysvetľuje hovorca ministerstva práce Michal Stuška. 

Chudobnejšie regióny

Miera nezamestnanosti sa v okrese Rimavská Sobota momentálne pohybuje okolo 19 percent. Medzi najväčších zamestnávateľov v nevýrobnom sektore patrí rimavskosobotská nemocnica. "Kde sa tu dá zamestnať reálne? Nikde. Tu sú blízko tie okresy Poltár nula bodov, Revúca to je nič," hovorí obyvateľ Rimavskej Soboty. 

Slabá kvalifikácia 

Bez práce je v okrese približne 8800 ľudí. Veľa z nich má ukončené iba základné vzdelanie a uplatniť sa na trhu práce je pre nich takmer nemožné. Úrady práce im však ponúkajú možnosť rekvalifikácie. Muži majú záujem o kurzy zvárača, či pracovníka bezpečnostnej služby. Ženy o opatrovateľský, či kurz účtovníctva. "Zanedbali sme školstvo, zanedbali sme vedu a výskum, aplikovaný výskum," tvrdí Luboš Sirota, viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Pozrite si archívnu reportáž o iných opatreniach na podporu zamestnanosti: 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy