Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zamestnanec omylom poslal celému obyvateľstvu správu o rútiacej sa balistickej strele
Zdielať na

Zamestnanec omylom poslal celému obyvateľstvu správu o rútiacej sa balistickej strele

HONOLULU / "Havaj ohrozuje letiaca balistická raketa. Okamžite vyhľadajte úkryt. Nejde o cvičenie." Takáto sms správa prišla v sobotu o ôsmej ráno miestneho času obyvateľom rozprávkových havajských ostrovov. Vyvolala veľký strach, paniku a chaos. O 38 minút desivú správu dementovali.

Správu dostali obyvatelia do mobilov, ale odvysielali ju aj médiá. Obyvateľov varovali, aby okamžite vyhľadali úkryt. Dvadsať minút stačí na to, aby na Havajské ostrovy doletela severokórejská raketa. Obyvatelia ostrovov prepadli absolútnej panike, mnohí nadobudli istotu, že je koniec. "Začal som búchať spolubývajúcim z internátu na dvere a kričal som, nech vstávajú, lebo máme len 15 minút," povedal študent Austin Coleman. Pchjongjang tvrdí, je balistické rakety majú dostatočný dolet, aby zasiahli Spojené štáty. Ostrovný štát Havaj sa nachádza najbližšie, panika bola preto oprávnená. "Všetci mali strach. Ľudia okolo nás utekali, niektorí plakali," opísal situáciu študent Luke Clements.

Poplach pred útokom balistickej rakety vydesil aj Slovákov, ktorí na Havaji žijú. "My sme sa to dozvedeli ráno, keď sme si v reštaurácii s priateľkou kupovali raňajky. Priznám sa, že priateľku to dosť vystrašilo. Ukázali sme to pracovníkom reštaurácie a tí povedali, že sa nemáme báť, že je to iste len nejaký hoax. Na ulici ale ľudia vystrašene pobehovali, tak sme sa opýtali policajta. Aj ten povedal, že sa nemáme báť a je to iste hoax. Neboli ani sirény pustené, ani policajti nechodili a po pol hodine prišla tá opravná sms," povedal Slovák Ivan Hruška.

Havajský senátor už oznámil, že rozposlanie tejto falošnej varovnej správy spôsobila ľudská chyba. Zodpovednosť za ňu nesie zamestnanec havajskej agentúry pre mimoriadne situácie. Ten pri striedaní pracovnej zmeny stačil zlé tlačidlo. Je mu to veľmi ľúto. Po tejto chybe absolvuje odborné preškolenie. "Je totálne neodpustiteľné, čo sa stalo. Všetkých nás to nepríjemne ovplyvnilo a mne je to veľmi ľúto. Som až príliš nahnevaný a zároveň sklamaný, že sa to stalo," vyjadril sa David Ige, havajský guvernér.

Takéto správy dostali Havajčania  v priebehu necelej trištvrte hodiny:

Twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy