Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vypestovali banán, ktorý sa dá jesť aj so šupkou. Zaplatíte zaň takmer päť eur
Zdielať na

Vypestovali banán, ktorý sa dá jesť aj so šupkou. Zaplatíte zaň takmer päť eur

Archívna reportáž

TOKIO / Na japonskej farme sa pestovateľom podaril naozaj zaujímavý kúsok. Vypestovali špeciálny druh banánu, ktorý pomenovali Mongee, čo v miestnom slangu znamená neuveriteľný. Čím je taký výnimočný?

Banán Mongee je oproti tropickým druhom menší, podstatne sladší, no predovšetkým, je jedlý so všetkým, čo obsahuje. Pestovatelia pri jeho vytváraní využili techniku, pri ktorej napodobnili podmienky z konca doby ľadovej. 

Prvé banány s jedlou šupkou sa dostali na trh už v novembri 2017. Stále je to ale luxusný tovar. Za jeden banán totiž zaplatíte 648 jenov, čo je v prepočte 4,75 eura. Navyše, týždenne je v ponuke len desať kusov tohto banánu. 

Ako uvádzá portál Novinky.cz, experti sa pri pestovaní spoliehali na tie časti DNA, ktoré rastliny využívali zhruba pred 20 000 rokmi na konci doby ľadovej. V tých najteplejších oblastiach sa počas dňa teploty pohybovali hlboko pod bodom mrazu. Rastliny preto mali na rast a vývoj podstatne menej času a preto rástli o niečo rýchlejšie. Pestovatelia preto sadenice banánov zmrazili na mínus 60 stupňov Celzia, čím aktivovali tú časť DNA, ktorá sa stará o rýchly rast. Zatiaľ čo klasické banány dorastú do požadovanej veľkosti zhruba za dva roky, Mongee sa dajú zberať už za štyri mesiace. 

Sladší plod a jedlá šupka

Banány Mongee obsahujú asi o šesť gramov viac cukru ako tie klasické, navyše, šupka je oveľa tenšia a práve preto je jedlá. Napriek tomu, že si svoju horkosť zachovala, podľa ľudí, ktorí tieto banány ochutnali, je chuť v kombinácii so sladkým obsahom výborná. 

Súvisiace články