Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
USA chcú znížiť finančnú pomoc na boj proti terorizmu v Pakistane
Zdielať na

USA chcú znížiť finančnú pomoc na boj proti terorizmu v Pakistane

Archívne video

WASHINGTON / Trumpova administratíva tvrdí, že zruší takmer všetku bezpečnostnú pomoc pre Pakistan, kým sa krajina nezačne zaoberať teroristickými sieťami pôsobiacimi na jeho pôde.

USA ešte neoznámili, o koľko sa zníži finančná pomoc pre Pakistan, ale odborníci na obranu sa domnievajú, že suma môže klesnúť o viac ako 900 miliónov dolárov.

Odborníci na bezpečnosť si zároveň myslia, že škrty pritlačia na pakistanskú armádu prinajmenšom v krátkodobom horizonte, aby začala konať.

"Z dlhodobého hľadiska môže tento akt priniesť neúspech, pretože Čína alebo iná krajina nemôže úplne nahradiť zdroje, ktoré Pakistan potrebuje na svoju obranu," povedal profesor Hasan Askari Rizvi, analytik a autor knihy Armáda, štát a spoločnosť v Pakistane.

Spočiatku pakistanskí politici odsúdili kroky USA v médiách, pričom minister zahraničia Khwaja Asif nazval USA "vrahom priateľa", ktorého postoj "nezodpovedá ani priateľovi ani spojencovi". Minister obrany Khurram Dastgir dokonca varoval pred "americkým zlom". Avšak nasledujúca reakcia vlády bola opatrnejšia.

Kancelária pre zahraničie uviedla, že Pakistan sa dlhodobo usiluje o dosiahnutie mieru v regióne, Táto snaha bola údajne uskutočnená väčšinou na vlastné náklady - 120 miliárd dolárov za 15 rokov. Zároveň štátne orgány tvrdila, že ľubovoľné lehoty, jednostranné vyhlásenia a posunuté ciele sú kontraproduktívne pri riešení spoločných hrozieb.

Medzitým v písomnom vyjadrení pre BBC hovorca armády povedal, že Pakistan "nikdy nebojoval za peniaze, ale za mier".

Odborníci sa domnievajú, že aj napriek vyjadreniam v televízii, pakistanská armáda bude vyvíjať tlak na militantné skupiny, o ktorých sa predpokladá, že majú na pakistanskej pôde útočisko a náborové a školiace zariadenia.

Pakistan je dôležitý pre svoju geografickú polohu a jeho zapojenie v Afganistane. Pakistan totiž riadi jedinú dodávateľskú linku do vnútrozemskej krajiny pre medzinárodné jednotky a má vplyv na militantné skupiny, ktoré tam bojujú. Už v minulosti sa stalo, že Pakistan zablokoval túto trasu na niekoľko mesiacov v rokoch 2011 a 2012 po sérii udalostí vrátane zabitia Usámu bin Ládina v tajnej operácii amerického vojska a bombardovania pakistanskej pošty americkými lietadlami.

"Pakistanci môžu vytvoriť prekážky alebo spôsobiť oneskorenie pri tranzite dodávok, ale úplne ich nemôžu zablokovať, pretože by to mohlo viesť k pozastaveniu všetkých medzinárodných väzieb a kontaktov," hovorí Prof Askari.

V súčasnosti USA stále poskytujú Pakistanu nevojenskú pomoc. Dokonca aj v prípade vojenskej pomoci sa verí, že USA môžu nasledovať "prístup založený na podmienkach a otázkach", kde by sa finančné prostriedky uvoľňovali na identifikované a merateľné opatrenia.

Naproti tomu úplné prerušenie vzťahov by znamenalo, že USA by mohli odstrániť Pakistan zo svojho zoznamu hlavných spojencov, ktorí nie sú členmi Nato a označiť ho za štátneho sponzora terorizmu.

Analytici však poukázali na to, že USA nechcú v Pakistane nestabilitu. Pakistan má jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich jadrových programov na svete a niekoľko islamských teroristických organizácií na svojej pôde. "Amerika a jej spojenci sa oprávnene obávajú, že akákoľvek nestabilita v Pakistane môže viesť k tomu, že teroristom sa dostanú do rúk jadrové technológie Pakistanu", Uviedla Christine Fair, americká expertka pre južnú Áziu.

.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy