Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý januárový víkend sa bude nápadne podobať na jeseň
Zdielať na

Prvý januárový víkend sa bude nápadne podobať na jeseň

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Teploty sa budú pohybovať okolo deviatich stupňov, no na druhej strane bude miestami mrholiť, prípadne slabo pršať. Sneh sa na horách udrží, no pozor, mokrý sneh vo vyšších polohách zamŕza, preto buďte mimoriadne opatrní.

Nad západnou časťou Európy sa nachádza rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu a po jej prednej strane k nám prúdi a stále bude prúdiť teplý vzduch. Ten sa "postará" o inverzný charakter počasia cez nasledujúce dni. 

Sobota bude zamračená s nízkou oblačnosťou, hmlistá, no bude teplo. Miestami sa v nížinách objaví slnko. "Denná teplota dosiahne od 2 do 9 stupňov Celzia. V južnej polovici západného Slovenska a miestami aj na juhu stredného Slovenska bude veľmi teplo, od 9 do 13 stupňov Celzia. Teplota 13 stupňov Celzia je na juhu západného Slovenska nebezpečne blízko teplotným rekordom. Vietor od juhu do 20 kilometrov za hodinu," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová
Nedeľa bude veľmi podobná, pri nízkej oblačnosti a hmle sa objaví aj mrholenie a slabý občasný dážď. Len ojedinele bude v nižších polohách oblačnosť zmenšená. Teplý charakter počasia bude pokračovať. "Denná teplota dosiahne od 3 do 9 stupňov, pri slnečnej oblohe okolo 11 stupňov Celzia. Výraznejšia zmena v počasí sa nečrtá ani v budúcom týždni. Spočiatku bude pokračovať inverzný charakter počasia, teda hmly v nížinách a slnko na kopcoch, až v druhej polovici týždňa sa u nás objaví frontálny systém, ktorý okrem oblačnosti a dažďa prinesie aj zníženie denných teplôt, no stále zostanú vysoko nad klamatickým normálom pre našu oblasť," uviedla meteorologička. 

Sneh sa udrží na horách

Na horách sa udrží snehová pokrývka, hoci jej kvalita dostane poriadne "zabrať". Snehu máme od 20 do 50 centimetrov, vo vyšších horských polohách máme aj viac ako 70 centimetrov. Sneh je zväčša mokrý, vo vyšších polohách môže byť aj zmrznutý, preto buďte opatrní. Vo výške 1500 metrov bude v sobotu maximálna teplota až na 6 stupňoch a bude fúkať. Na hrebeňoch Tatier v nárazoch vietor dosiahne viac ako 110 kilometrov za hodinu. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy