Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú podľa ministra financií nebezpečné
Zdielať na

Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú podľa ministra financií nebezpečné

Archívne video

BRATISLAVA / Zdaníme bitcoin a aj ďalšie kryptomeny. Vyhlásil dnes na tlačovej besede minister financií. Peter Kažimír zároveň povedal, že nie je priateľom virtuálnych mien, ktoré považuje za nebezpečné. Česká republika napríklad zatiaľ niečo podobné nechystá. Televízii JOJ to exkluzívne povedala ministerka financií Schillerová, ktorá bola dnes na Slovensku na oficiálnej návšteve.

Vaše peniaze financmajstra nezaujímajú len keď sú papierové a šuštia, ale aj keď sú virtuálne. Ministerstvo si chce posvietiť na fenomén doby. Peter Kažimír vraví: "Naozaj máme záujem riešiť otázky zdanenia príjmu vzniknutého pri výmene za tovar, rovnako príjmu pri obchodovaní s takouto kryptomenou." Analytici tento krok chápu. "Dôvodom je väčšia transparentnosť pri tomto obchodovaní a aj zdaňovanie príjmov," hovorí Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Podľa ministra financií je to prostriedok výmeny, ale aj investičné aktívum. Mnohé investičné aktíva sa zdaňujú už teraz ťažko. Podľa analytikov to bude pri bitcoine ešte zložitejšie. "Musel by mať výrazne lepší prístup k informáciám a toto neviem, či by sa mohlo v blízkej budúcnosti zmeniť,"hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Nakladanie s kryptomenami zatiaľ štát regulovať neplánuje. Minister hovorí, že si počká, aké budú v tomto smere globálne iniciatívy. Stanislav Pánis dodáva: "Na to, aby bola tal legislatíva efektívna, bude musieť prísť k dohode na nadnárodnej úrovni." Aj podľa českej ministerky financií je to nová informácia a Petra Kažimíra poprosila o hlbšiu analýzu. Pre TV JOJ ministerka Alena Schillerová exkluzívne aj povedala, či niečo podobné chystajú za Moravou: "Je to pre nás platba, ktorá podlieha EET, zatiaľ neuvažujeme ale o jej zdanení. Budeme sa tým zaoberať, ale v tejto chvíli to v pláne nie je." Zdaňovať anonymné obchodovanie kryptomien, ktorých je približne 1400 jednoduché teda nebude."My nemáme informácie, to je to podstatné. My potrebujeme informácie, koho zdaňujeme a za čo," dodáva ministerka.

Minister Kažimír má ale ambiciózny plán začať s tým už na budúci rok. Budeme tak jedna z prvých krajín, ktorá to spraví. Časový harmonogram je teda jasný, ministerstvo financií by rado kryptomeny zdaňovalo od budúceho roka a podľa Petra Kažimíra, okrem toho, že štátna kasa zatiaľ z toho nič nemá, tak skryté meny predstavujú aj skryté hrozby. Minister Kažimír vraví: "So sebou prinášajú napríklad financovanie terorizmu."

Kryptomeny ako bitcoin majú svoje riziká aj podľa odborníkov v oblasti ekonomiky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy