Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Všetky zariadenia Apple sú ohrozené chybami mikročipov. Náprava je na ceste
Zdielať na

Všetky zariadenia Apple sú ohrozené chybami mikročipov. Náprava je na ceste

Archívne video

CUPERTINO / Firma Apple potvrdila, že všetky systémy Mac zariadenia s operačným systémom iOS sú dotknuté dvoma nedávno odhalenými chybami procesorov,ktoré sa volajú Spectre a Meltdown. Apple už zverejnil ochranu pred Meltdown-om pre iOS 11.2, macOS 10.13.2 a tvOS 11.2. Ochranu pre Safari pred chybou Spectre zverejní v najbližších dňoch.

Výskumníci zverejnili dve chyby, ktoré sa týkajú prakticky všetkých počítačových procesorov v stredu. "V tejto chvíli nevieme o priamom ohrození zákazníkov," vyjadrila sa spoločnosť Apple, v zhode s tým, čo povedali aj ďalšie výpočtové firmy a bezpečnostní výskumníci. Chyba Meltdown sa netýka produktov rady Apple Watch.

O čo ide? Moderné procesory sú navrhnuté tak, aby vykonávali tzv. "špekulatívny výkon" na zlepšenie výkonnosti. Údaje by počas tohto procesu mali byť chránené a izolované, výskumníci ale zistili, že v niektorých prípadoch môžu byť informácie odhalené, kým ich procesor zoradí. Chyba Spectre sa podľa výskumníkov týka takmer všetkých moderných počítačových systémov - stolných počítačov, notebookov, smartfónov aj cloudových serverov. Meltdown sa zdá byť problémom špecifickým pre čipy vyrobené spoločnosťou Intel.

Používatelia produktov Apple by sa mali postarať o to, aby všetky ich počítače, prístroje s iOS ako aj všetky aplikácie, ktoré používajú, boli updateované, aby sa chránili pred snahou hackerov zneužiť chyby."Keďže zneužitie týchto chýb si vyžaduje stiahnutie škodlivej aplikácie na váš Mac alebo iOS prístroj, odporúčame sťahovať si softvér len z dôveryhodných zdrojov ako napríklad App Store," vyhlásila podľa portálu CNN spoločnosť Apple.

To je dobrá rada odhliadnuc od toho, či vaše zariadenie má alebo nemá chybu v procesore. Opravy vydávajú aj ďalšie veľké spoločnosti ako Microsoft, Amazon a Google. Oprava problémov spomalí podľa odborníkov výkon počítačov, najmä prístrojov starších ako 5 rokov. Podľa spoločnosti Intel by ale pre priemerného používateľa dopad na výkon produktov s procesormi z ostatných piatich rokov "nemal byť výrazný a časom by mal odznieť."

​Väčšiu výzvu predstavujú spoločnosti používajúce veľký online dátový prenos - napríklad poskytovatelia cloudových služieb, obchodníci spracovávajúci spotrebiteľské transakcie či medicínske systémy pracujúce s veľkým množstvom údajov. Niektorí odborníci vravia, že na úplné odstránenie rizík stvorených chybami by bolo potrebné postihnuté procesory vymeniť za nové. To však nie je realistické, prinajmenšom nie v blízkej budúcnosti. Momentálne totiž nie sú k dispozícii žiadne procesory, ktoré by dokázali nahradiť postihnuté modely a poskytovať rovnakú funkcionalitu. Podľa odborníkov potrvá roky, kým sa na trhu objavia nové čipy, ktoré dokážu rovnaké úlohy vykonávať bezpečne a efektívne.

Vývoj modernej výpočtovej technológie sa pravidelne stretáva aj s ťažkosťami a problémami, ktoré potom treba riešiť za chodu:

Súvisiace články