Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rodičia nalievajú deťom alkohol v príliš mladom veku, potvrdil výskum
Zdielať na

Rodičia nalievajú deťom alkohol v príliš mladom veku, potvrdil výskum

LONDÝN / Rodičia môžu znásobovať zdravotné problémy u svojich detí skorým podávaním alkoholu a často objednávanou stravou, varujú vedci.

Vo svojich výskumoch dve prestížne univerzity zistili, že jeden zo šiestich rodičov dáva svojim deťom alkohol vo veku mladšom ako 14 rokov, kedy ich telo a mozog ešte nie sú úplne vyvinuté. Rovnako pravidelné objednávanie jedla, je rizikom pre srdce, čo uviedla samostatná štúdia.

Tím výskumníkov z Londýnskej univerzity sv. Juraja skúmal približne 2 000 detí vo veku 9 a 10 rokov pri ich stravovacích návykoch. Zo zistení vyplynulo, že každé štvrté dieťa jedlo aspoň raz za týždeň jedlo z donášky. Táto skupina detí mala vyššiu telesnú tukovú kompozíciu, pretože konzumovala príliš veľa kalórií a nižšiu úroveň vitamínov a minerálov než deti, ktoré jedli jedlo varené doma. Pokračovanie v takejto strave, by neskôr mohlo zvýšiť riziko srdcových ochorení a ďalších zdravotných problémov, varoval výskumný tím. 

Pokiaľ ide o podávanie alkoholu adolescentom, hlavnými vinníkmi sú často práve dobre vzdelaní rodičia bielych detí, čo potvrdil výskum publikovaný v časopise Journal of Adolescent Health. Len veľmi málo rodičov z etnických menšín uviedlo, že dovoľujú skoré pitie, konkrétne iba 2%.

Výskumníci z University College v Londýne a Pennsylvánskej štátnej univerzity zistili, že u rodičov s ľahkým alebo priemerným sklonom k pitiu alkoholu je pravdepodobnosť, že nechajú svoje deti piť alkohol rovnaká, ako u rodičov s chorobným pitím.

Profesorka Jennifer Maggs, hlavná autorka štúdie, povedala pre bbc.som: "Rodičia sociálne zvýhodnených detí sa môžu domnievať, že skorší prístup k alkoholu ich naučí ho zodpovedne požívať alebo dokonca ich navedie smerom proti nebezpečnému pitiu. Na podporu týchto myšlienok avšak existuje len málo výskumov."

Predchádzajúci výskum ukázal, že tí, ktorí začnú piť skoro, majú väčšiu šancu robiť zle v škole, majú problémy so správaním a rozvinú sa u nich v dospelosti problémy s alkoholom. Oficiálne lekárske odporúčania zdôrazňujú, aby deti nepili alkohol, kým nemajú najmenej 15 rokov. V prieskume boli samotní 14-ročni ľudia dotazovaní, či niekedy vypili viac ako zopár dúškov alkoholu, pričom viac ako polovica z nich odpovedala kladne. U jedenásťročných potvrdilo skúsenosť s alkoholom 14% opýtaných. 

Katherine Brownová, výkonná riaditeľka Ústavu štúdií o vplyvoch alkoholu povedala, že detstvo bez alkoholu je najlepšie. "Musíme viesť lepšie poradenstvo prostredníctvom sociálnych marketingových kampaní a cez rady lekárov a škôl. Rodičia si zaslúžia vedieť, že môžu mať pozitívny vplyv a môžu znížiť poškodenie zdravia spojené s pitím mladistvých," dodala Brownová.

Dr John Larsen z charitatívnej organizácie Drinkaware povedal, že rodičia a opatrovníci majú dôležitú úlohu pri pomoci deťom v náuke o alkohole. "Kým každý rodič alebo opatrovateľ môže pristúpiť k rozhovoru s mladistvými o alkohole rôznymi spôsobmi, je dôležité mať jasné pravidlá a v rozhovoroch byť otvorený a čestný."

Žiakovi v autoškole namerali v dychu takmer dve promile alkoholu.

Súvisiace články