Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pod Budapešťou sa nachádza podmorský svet
Zdielať na

Pod Budapešťou sa nachádza podmorský svet

BUDAPEŠŤ / Možno ste ešte nepočuli, že sa pod Budapešťou nachádza tajomný svet zahalený v temnote. Obrovská jaskyňa Molnár János leží pod ulicami maďarskej metropoly a je kompletne zatopená. Dostať sa do nej môžu len potápači - ako Nemec Tobias Friedrich, ktorý ju označuje za jednu z najlepších lokácií k ponoru v Európe.

Podľa agentúry Caters News sa jaskyňa rozpína až do troch kilometrov a je až 100 metrov hlboká. Vzniknúť mala pohybom tektonických dosiek, ktorého následkom je dlhá puklina priamo pod mestom. Vďaka tomu je tamojšia voda výrazne teplejšia, má okolo 28 stupňov Celzia, píše portál novinky.cz. 

"Budapešť má jeden z najväčších jaskynných systémov, ktorý leží priamo pod mestom. Je divné prechádzať tak veľkým mestom a potom sa pod neho doslova ponoriť,“ tvrdí Friedrich.

Zvláštnosťou je podľa neho teplota vody, ktorá v podzemných jaskyniach nebýva vysoká, ale naopak pomerne nízka. "Na povrchu má asi 20 stupňov a hlbšie 28, je to veľmi neštandardné,“ tvrdí potápač. "Jaskyňa je ale ohromujúca, voda v nej je veľmi čistá, takže je v nej všetko vidieť. Je skrátka veľmi unikátna, aj so všetkými skalnými útvarmi, ktoré sa tam nachádzajú,” dodáva.

Prístup do jaskyne zaisťuje len jediná potápačská spoločnosť, ktorá má povolenie od vlády. Do pôsobivých podvodných priestorov potom môže vziať záujemcov, prítomný je ale vždy sprievodca. Dôležitá je totiž bezpečnosť, takže sa logicky nejedná o priestor vhodný pre potápačských začiatočníkov.

"Vstup dole je veľmi nenápadný, nie je vôbec označený,“ tvrdí Nemec. Za nenápadným vstupom sa pritom ukrýva veľmi pozoruhodný svet.

Súvisiace články