Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Vymierajú ľadové medvede a s nimi celý polárny ekosystém
Zdielať na

VIDEO: Vymierajú ľadové medvede a s nimi celý polárny ekosystém

BRATISLAVA / Smutný pohľad sa naskytol členom výpravy na kanadský Baffinov ostrov, ktorý leží blízko Arktídy. Natočili tam na kosť vychudnutého ľadového medveďa, ktorý márne hľadá potravu. Podľa expertov je osud medveďa odrazom globálneho otepľovania, ktoré z oblasti vypudilo jeho hlavný zdroj potravy - populáciu tuleňov.

Zábery spravili členovia organizácie Sea Legacy počas výpravy na ostrov koncom leta. "Môj celý tím musel zadržiavať slzy a emócie, keď sme natáčali umierajúceho ľadového medveďa,“ uviedol fotograf Paul Nicklen na sociálnych sieťach, kam tento týždeň zábery umiestnil.

Video ukazuje ľadového medveďa, ktorý je na prvý pohľad na pokraji vyhladovania. Medveď sa dlho snaží nájsť niečo na jedenie, až sa dostane k plechovým sudom s odpadkami. Tie využívajú miestni rybári, ale ani tam nič nenájde.

Podľa Nicklena nebol medveď nijak starý a zrejme zahynul počas ďalších hodín po natočení videa. "Takto vyzerá hladovanie. Svalová atrofia, žiadna energia. Je to pomalá a bolestivá smrť,“ dodal fotograf podľa webu The Guardian.

Členovia tímu dávajú stav medveďa do jasnej súvislosti s klimatickými zmenami. "Ako rastú teploty a ľadové kryhy sa topia, ľadové medvede strácajú prístup k hlavnému zdroju potravy - tuleňom,“ poznamenávajú na videu. "Hladovanie a strata energie ich potom dovedie až k ľudským obydliam, kde hľadajú akýkoľvek zdroj potravy,“ vysvetľujú.

Keď Nicklen zverejnil zábery umierajúceho medveďa, dostal množstvo otážok, prečo zvieraťu nepomohol. "Samozrejme mi to napadlo, ale v tej chvíli so sebou nemáte uspávaciu pištoľ alebo 200 kíl tulenieho mäsa,“ vysvetľuje, prečo tak neurobili. Kŕmenie ľadových medveďov je naviac v Kanade nelegálne.

"Nebola žiadna možnosť ho zachrániť,“ napísal na sociálnych sieťach s tým, že je nutné čeliť hlavne hrozbe vyhynutiu celého druhu. "Jednoduchá pravda je tá, že ak sa Zem bude stále otepľovať, prídeme o ľadové medvede a celý polárny ekosystém,“ dodal.

Pozrite si video, ktoré natočil Nicklen:

https://www.instagram.com/p/BcU-6PsAoIp/?taken-by=paulnicklen

Súvisiace články

Najčítanejšie správy