Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký prehľad poplatkov za diaľničné známky. Takéto novinky začnú platiť
Zdielať na

Veľký prehľad poplatkov za diaľničné známky. Takéto novinky začnú platiť

BRATISLAVA / V Rakúsku už platia aj elektronické diaľničné známky, ale má to jeden háčik. Známka začne platiť až takmer tri týždne od jej zakúpenia.

Ak ste cestovali do Rakúska, diaľničné známky ste kupovali na čerpacích staniciach od 1. decembra ich môžete zakúpiť aj z pohodlia domova - online. Táto zmena uľahčí život tisíckam motoristov. Stačí, ak navštívite webovú stránku shop.asfinag.at a tam si zakúpite známku podľa potreby. Na výber máte 10-dňovú za 9 eur, dvojmesačnú za 26,20 alebo ročnú za 87,30 eur. Ak aj náhodou neviete po nemecky, jednoducho si len zmeníte jazyk a nakupovať môžete v slovenskom jazyku, alebo stále je možnosť si ju kúpiť po starom - klasicky na pumpe.

"Pozor, elektronická diaľničná známka platí až 18 dní po jej zakúpení. Takže ak potrebujete súrne ísť do Rakúska a kúpiť si diaľničnú známku, tak ju musíte riešiť opäť formou nálepky," radí dopravný konzultant Maroš Palesch. Osemnásťdňová  lehota ale neplatí pre podnikateľov.

Čo sa týka cien v našej krajine, tie zostávajú bezo zmeny. "Na Slovensku sa od roku 2011 nezvyšovali ceny. Ročná diaľničná známka: 50 eur (platí najviac do 31.1.2019), 30-dňová diaľničná známka 14 eur, 10-dňová diaľničná známka 10 eur a zakúpiť si ju môžete na e-znamka.sk," povedala Zuzana Viciaňová, hovorkyňa Ministerstva dopravy SR.

Českú diaľničnú známku kúpite klasicky na pumpách. Za ročnú známku zaplatíte v prepočte 57 eur, za 30-dňovú 17 eur. A za 10-dňovú diaľničnú známku 12 eur.

V Maďarsku sa kupujú diaľničné známky v predajni na hranici. Na čerpacích staniciach ju nenájdete. Poprípade ju viete kúpiť na webe www.virpay.hu. Ročná známka stojí v prepočte 162,80 eur. Mesačná 18,11 a 10-dňová 11,27 eur. Veľkou výhodou je napríklad regionálna nálepka za 18,94 eur. "V Maďarsku je už niekoľko rokov elektronická známka, ale tam je jeden veľký benefit. A to, že keď chodíte často do Győru, kúpite si len župnú známku, nemusíte si kupovať celoročnú známku celomaďarskú, ale len celoročnú župnú čo je podstatne lacnejšie," radí Palesch.

Pozrite si archívnu reportáž o pokutách za jazdu bez diaľničnej známky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy