Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Ocenili vynikajúcich kameramanov. Bez nich by dobrý film neexistoval
Zdielať na

Ocenili vynikajúcich kameramanov. Bez nich by dobrý film neexistoval

BRATISLAVA / Súťaž KAMERA, ktorú organizuje Asociácia slovenských kameramanov chce upozorniť na to, že dôležitou súčasťou filmov je práca kameramana.

Väčšinou sa pozornosť upriamuje na hercov a režiséra a kameraman zostáva v úzadí. Ale raz za dva roky organizuje Asociácia slovenských kameramanov (ASK) podujatie, ktorým podáva správu o aktuálnej tvorbe domácich kameramanov na Slovensku aj v zahraničí. Tohto roku sa do súťaže KAMERA 2017 prihlásilo viac ako sto audiovizuálnych diel, ktoré hodnotila odborná porota. Výsledky boli vyhlásené v stredu 29. novembra 2017 o 19.00 hod. v Kine Lumière v spoločnosti slovenskej filmárskej elity. Predseda poroty kameraman Dodo Šimončič tvrdí, že sa o profesionálnu kameru na Slovensku nemusíme báť, okrem iného vyzdvihol aj tvorbu žien kameramaniek.  

Súťaž sa koná každé dva roky z praktických dôvodov. "V minulosti (v čase tzv. filmárskej krízy) sa totiž točilo málo slovenských filmov," vysvetľuje Norbert Hudec, prezident ASK. Momentálne je situácia iná, za posledné dva roky vzniklo veľmi veľa kvalitných filmov za účasti slovenských kameramanov a do súťaže sa prihlásilo až 102 vizuálnych diel. Filmy slovenských kameramanov sa zúčasňujú medzinárodných súťaží a aj po technickej stránke sú na svetovej úrovni.

Hlavnú Cenu KAMERA 2017 v kategórii hraná filmová tvorba získal Martin Žiaran za film Čiara. Porota vyzdvihla jeho citlivú prácu so svetlom a tiesnivú atmosféru, na ktorej je založený silný účinok snímky. Cenu za celoživotné dielo získal „najsvetovejší zo slovenských kameramanov“ Igor Luther a Cenu za technologický prínos si prevzal významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora. Bodoval aj jojkársky seriák Za sklom - víťazom v kategórii seriál sa stal kameraman Martin Rau, práve za tento seriál.

Žena za kamerou, to je ešte stále na Slovensku neobvyklý jav. Tento rok je významný aj preto, že ocenenia získali hneď dve ženy - Denisa Buranová a Anna Smoroňová. V takmer dvadsaťročnej histórii KAMERY sa tak stalo po prvý raz. "Na Slovensku sme asi štyri, čo sme vyštudovali školu a aktívne pracujeme. Nebol to bežný jav, ale so zmenšovaním techniky a kameramanským štábom sa práca stáva jednoduchšou," opisuje situáciu Anna Smoroňová, víťazka v kategórii dokumentárny film - Kamera 2017. Anna Svoroňová získala ocenenie za dokument o architektovi Ivanovi Matušikovi s názvom IKONY - štvorec vs. kruh. Webdokument IKONY zachytáva osudy a tvorbu najvýznamnejších slovenských architektov druhej polovice 20. storočia. Jedná sa o príslušníkov dnes už najstaršej žijúcej generácie architektov, ktorí svojho času projektovali stavby, ktoré svojou kvalitou ďaleko presahovali slovenský kontext.

Prihlásené diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby posudzovala odborná porota v zložení: predseda - kameraman Dodo Šimončič, kameramani Vladimír Holloš, Richard Žolko (zástupca Literárneho fondu), strihač Roman Varga a filmová publicistka Eva Križková.

KAMERA 2017, výsledky

HRANÝ FILM

Nominácie:

Martin Žiaran, ČIARA

Denisa Buranová, PIATA LOĎ

Ivo Miko, STANKO

Víťaz: Martin Žiaran za film ČIARA

DOKUMENTÁRNY FILM

Nominácie:

Anna Smoroňová, IKONY - Štvorec vs. kruh

Martin Kollár, 5. október

Marek Šulík, ŤAŽKÁ DUŠA

Víťaz: Anna Smoroňová za film IKONY - Štvorec vs. kruh

KRÁTKY FILM

Nominácie:

Martin Žiaran, KDO JE KDO V MYKOLOGII

Timotej Križka, DUET

Michal Babinec, VOID

Víťaz: Timotej Križka za film DUET

TV SERIÁL

Nominácie:

Martin Rau, ZA SKLOM

Martin Žiaran, SPRAVEDLNOST

Norbert Hudec, 1890

Víťaz: Martin Rau za televízny seriál ZA SKLOM

REKLAMA a VIDEOKLIP

Nominácie:

Anna Smoroňová, CELESTE BUCKINGHAM / MY LAST SONG

Denisa Buranová, BAŤA INSOLIA

Dušan Husár, PURIST / SILENCE KEEPS US ALIVE


Víťaz: Denisa Buranová za film BAŤA INSOLIA

ŠTUDENTSKÝ FILM

Nominácie:

​Michal Fulier, YOURS

Radka Šišuláková, MAGIC Moments 

Anna Smoroňová, SKÚŠKA

Víťaz: Michal Fulier, YOURS

Ženy sa vedia presadiť aj v iných sférach. Pozrite si aj naše úspešné podnikateľky. 

Súvisiace články