Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desať rokov od krádeže storočia: zlodej s polmiliardou uniká, komplica pustili
Zdielať na

Desať rokov od krádeže storočia: zlodej s polmiliardou uniká, komplica pustili

BRATISLAVA / Už desať rokov si niekde František Procházka, ak je stále nažive, užíva rozprávkové bohatstvo. Po jednom z páchateľov rekordnej krádeže, pri ktorej zmizlo z bezpečnostnej agentúry 540 891 700 korún, polícia stále márne pátra. Procházkov komplic Milan Čermák podľa zistení iDNES.cz minulý rok väznicu podmienečne opustil.

Redaktori iDNES.cz zistili, že Čermák už za mrežami nie je. Minulý rok v marci podal žiadosť, aby bol z väznice podmienečne prepustený. Obvodný súd pre Prahu 6 mu o dva mesiace neskôr vyhovel.

Vyšetrovanie ukázalo, že zlodeji celú akciu dôkladne pripravili. Procházka bol v žižkovskej pobočke bezpečnostnej agentúry G4S Cash Services zamestnaný od augusta 2007 ako pokladník. Nadriadení ale rýchlo ocenili jeho šikovnosť a po 26 odpracovaných zmenách ho povýšili na obsluhu trezoru.

Vďaka tomu mal Procházka prehľad o bezpečnostných opatreniach a vedel, že na rozdiel od prevádzky vo všedné dni bude cez víkend slúžiť pri trezore sám. Odviezť z firmy nepozorovane viac než pol miliardy v hotovosti nakoniec bolo jednoduchšie, než by sa dalo čakať.

Ráno 1. decembra prišiel Procházka na 12.hodinovú sobotnú zmenu. Okolo siedmej sa zastavil u pracovníka v operačnom stredisku. Priniesol mu kávu, ako to obvykle cez víkendy robieval, a chvíľu spolu pohovorili. Potom v trezorovej miestnosti prevzal zmenu po kolegovi.

Na pracovisku najprv zakryl kameru, ktorou ho mohol sledovať operačný pracovník. Potom začala hlavnú fázu akcie. V čase od 7:17 do 8:49 premiestnil stámilióny do pripravených tašiek, vriec a kontejneru.

O 8:55 prišiel do objektu G4S na ulici Českobratrská v Prahe 3 biely Volkswagen Transporter s dodatočne nalepeným logom firmy, ktorý šoféroval Procházkov známy Milan Čermák. V tejto chvíli mohla akcia zlodejov stroskotať. Strážny na vrátnici mal totiž za úlohu každé vozidlo pri vjazde zaevidovať. Stačilo, aby si všimol niečo podozrivé, napríklad že to nie je skutočné firemné auto alebo že na mieste šoféra sedí cudzí človek, a spustil poplach. V tu chvíľu by celý plán krachol.

Zmenu dokončil

Lenže aj toto páchateľom vyšlo. Vrátnik nič nespozoroval. Vjazd vozidiel do priestoru, kde sa nakladali peniaze, pritom koordinoval pracovník, ktorý bol v počítarni peňazí. V tu chvíľu to bol práve Procházka. Ten tlačidlom zodvihol obe bezpečnostné rolety a auto pustil.

Čermák bol pri riadení auta zrejme nervózny. Pri cúvaní do firmy dvakrát pochybil, správne tam vošiel až tretíkrát. Procházka nechcel strácať čas a kontajner aj vrecia s peniazmi z paletového vozíku rýchlo naložil do vozidla. O štyri minúty neskôr - o 8:59 - transportér z areálu spoločnosti odišiel. Opäť vďaka Procházkovi, ktorý auto pustil von.

Aby nevzbudil pozornosť, dokončil svoju zmenu. Trvala do 19. hodiny. Kolega, ktorý muža striedal, spomínal, že jeho spolupracovník vtedy pôsobil nervózne. "Ponáhľal sa, o iných než služobných veciach sme sa nebavili. Inokedy bol usmievavý a tentokrát nie, bol ostražitý,“ vypovedal.

Že chýbajú peniaze, si zamestnanci firmy všimli až na ďalší deň dopoludnia. Keď sa prípadu chopila polícia, mal Procházka náskok viac ako 15 hodín. V nedeľu ho ešte zachytila dopravná kamera vo Frankfurte nad Mohanom v striebornom Passate patriacom jeho priateľke. Auto sa v tomto meste neskôr našlo odstavené. Biely transporter použitý pri krádeži bol objavený prázdny v pražskej Libni.

Práve pachové stopy, ktoré v dodávke našli policajné psy, usvedčili Procházkovho komplica. Kriminalisti Čermáka zatkli v marci 2008. Ďalšie usvedčujúce dôkazy sa našli v jeho počítači. Aj napriek tomu, že použil špeciálny program pre ničenie dát, znalec v ňom objavil logá firmy G4S, preukazove fotografie Procházku, uložený inzerát na kúpu bieleho VW Transporteru či stopy po hľadaní možností, ako skryť financie v daňových rajoch.

Justícia poslala Procházku aj Čermáka na deväť rokov za mreže. "Aj keď bol obžalovaný Procházka od začiatku nezvestný, čo Čermák využil, aby všetkú vinu zvalil na neho a sám akékoľvek previnenie odmietol, nebolo možné zistiť, kto z dvojice bol organizátor a iniciátor,“ píše sa v rozsudku. Súd rovnako pripustil, že sa nepodarilo objasniť, koľko ľudí v prípade krádeže celkom figurovalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy