Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V nedeľu zničí tajomná planéta Nibiru našu Zem, tvrdia konšpirátori
Zdielať na

V nedeľu zničí tajomná planéta Nibiru našu Zem, tvrdia konšpirátori

Archívna reportáž

WASHINGTON / Je tu ďalší koniec sveta. Nastať by mal už 19. novembra a zapríčiní ho mysteriózna planéta Nibiru. To tvrdia konšpirátori. Podľa nich mal koniec sveta nastať už 23. septembra, toto je teda už druhý termín možnej apokalypsy.

V septembri malo ísť o kolíziu Nibiru s našou planétou, teraz by malo Zem zničiť niečo celkom iné, píše portál Daily Mail. Silné gravitačné pole záhadnej planéty by malo spôsobiť apokalyptické zemetrasenia na celej zemeguli. NASA tieto tvrdenia popiera a prichádza s jednoduchým vysvetlením, prečo takzvaná Planéta X, ako Nibiru tiež prezývajú, ani nemôže existovať tak, ako ju popisujú konšpirátori. Ak by totiž už prenikla do nášho solárneho systému, narušila by pozície všetkých planét a pritiahla by k sebe aj náš Mesiac.

Milovníci konšpirácií sú presvedčení, že Nibiru existuje, je to obývateľná planéta a práve tam sa presťahujú "vyvolení", teda svetová elita, keď bude nutné ohrozenú Zem opustiť. Táto Planéta X sa má nachádzať na okraji nášho solárneho systému a každých 3600 rokov okrúži okolo Slnka. Podľa konšpirátorov už pred stáročiami narušila obežné dráhy planét v našom systéme. Kedykoľvek môže navyše prísť k ničivému stretu, či už v podobe kolízie alebo apokalyptických výčinov živlov. Predovšetkým má ísť o zemetrasenia. Tie majú vyvrcholiť 19. novembra 2017.

Už v septembri musela NASA vyvracať hrozivé správy o konci sveta, ktorý spôsobí Nibiru. "Nibiru a všetky príbehy o nepredvídateľnej planéte sú len hoaxom. Žiadny faktický základ na týchto tvrdeniach nie je," hovorí astronóm David Morrison z NASA. "Ak by bola Nibiru skutočná a malo by prísť k nejakému stretu so Zemou, astronómovia by ju sledovali už minimálne dekádu a bola by viditeľná voľným okom. Samozrejme, neexistuje," dodal Morrison.

Konšpirátori ale trvajú na svojom. Na fiasko s prvým termínom reagovali tak, že došlo len k posunu, udalosti sa už ale spustili. "Nebude to koniec sveta, bude to len koniec sveta, ako ho poznáme," povedal David Meade, numerológ, ktorý dátum stanovil. Náraz spustí kataklizmatické udalosti, tvrdí.

Súvisiace články