Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po vinyle idú späť do módy audiokazety, oprášte svoje walkmany
Zdielať na

Po vinyle idú späť do módy audiokazety, oprášte svoje walkmany

BRATISLAVA / V Spojených štátoch z roka na rok rastie predaj nových audiokaziet. Dopyt umožnil jednej firme pripraviť výrobu nových kaziet.

Od uvedenia krabičiek s magnetickou páskou pre záznam audia na trh uplynulo takmer 55 rokov. A aj to vyzerá tak, že už im odzvonilo, opak je pravdou. Mnoho majiteľov magnetofónov na ne stále nedá dopustiť, takže sa nie je čo diviť, že aj u nás sú stále k dostatiu prázdne audiokazety.

V Spojených štátoch ale teraz zažívajú boom aj originálne nahrávky od populárnych interpretov ako Eminem, Green Day alebo Justin Bieber. Zatiaľ čo v roku 2015 sa predalo 74 tisíc kaziet, rok potom to bolo už necelých 130 tisíc kusov a tento rok sa očakávajú ešte vyššie predajné čísla. Situácia zašla dokonca tak ďaleko, že kaziet je na trhu nedostatok.

Na situáciu zareagovala firma National Audio zo Springfieldu v americkej Montane, ktorá vyrábala kazety od roku 1969 do roku 2014 a od budúceho roku chce opäť rozbehnúť ich výrobu. Podľa denníka The Wall Street Journal dokonca vyvíja novú technológiu na výrobu pásiek z materiálu, z ktorého sú magnetické pásky na kreditných kartách. To má podľa majiteľa priniesť zatiaľ najlepšiu kvalitu zvuku, akú toto médium doteraz zaznamenalo, píše iDnes.cz.  

Súvisiace články