Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gates chystá megalomanský projekt. V púšti chce postaviť smart mesto
Zdielať na

Gates chystá megalomanský projekt. V púšti chce postaviť smart mesto

BRATISLAVA / Investičná spoločnosť Billa Gatesa, ktorá sa zapodieva nehnuteľnosťami, nedávno kúpila za osemdesiat miliónov dolárov obrovský pozemok v Arizone, na ktorom chce postaviť "smart“ mesto. V pondelok o tom informovala stanica Fox News.

Belmont Partners, jedna z investičných firiem Gatesa, kúpila zhruba desať tisíc hektárov pôdy v Tonopahu, ktorý sa nachádza asi päťdesiat kilometrov na západ od Phoenixu. Mesto, ktoré tam chce postaviť, sa má volať Belmont.

"Spoločnosť Belmont vytvorí komunitu zameranú na budúcnosť s prepracovanou komunikačnou infraštruktúrou, ktorá zahŕňa najmodernejšie technológie, ktoré kedy boli navrhnuté okolo vysokorýchlostných digitálnych sietí, dátových centier, nových výrobných technológií, distribučných modelov, autonómnych vozidiel a autonómnych logistických uzlov,“ uviedla spoločnosť v tlačovej správe.

"Komunita premení bridlicovú púšť na účelovo vybudované okrajové mesto postavené okolo modelu flexibilnej infraštruktúry,“ uvádza spoločnosť Belmont. Bude v ňom miesto pre osemdesiattisíc bytových jednotiek. Na 200 hektároch sa budú nachádzať verejné školy a na ďalších bezmála 4 000 hektároch kancelárie, komerčné budovy a maloobchodné predajne.

Nákup pozemkov je podľa Rona Schotta z Arizonskej technologickej rady múdrym krokom, pretože v blízkosti sa bude otvárať nová diaľnica Interstate 11, ktorá povedie cez Belmont do Las Vegas. Termín dokončenia projektu zatiaľ nestanovili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy