Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zatiaľ čo baktérie naberajú na sile, vývoj antibiotík stagnuje
Zdielať na

Zatiaľ čo baktérie naberajú na sile, vývoj antibiotík stagnuje

BRATISLAVA / Posledné antibiotiká sme vyvinuli v roku 2000, odvtedy sa žiadne nové neobjavili. Baktérie ale naberajú na sile a niektoré z nich sú už také odolné, že na antibiotiká vôbec nereagujú. Lekári varujú, že pri tomto trende v roku 2050 zomrie viac ľudí v dôsledku infekcií, než na rakovinu. Infekcie vraj budú pre ľudí rovnako nebezpečné ako pred 200 rokmi.

Menej antibiotík na predpis, zákaz ich používania pri chove zvierat, ale aj prevencia - hygiena a dezinfekcia, ktorá prenos baktérií zastaví - to je plán, ako bojovať so stále odolnejšími baktériami, na ktoré už antibiotiká nestačia. Podľa lekárov zlepšiť by sa mali najmä slovenské nemocnice.

Pri návšteve nemocnice je najväčšie riziko kontaktu s tými najodolnejšími baktériami a práve preto by najmä v nemocničnom prostredí mali najviac dbať na hygienu. Obyčajná alkoholová dezinfekcia na ruky by podľa epidemiologičky mala byť v nemocniciach všade. Štandard by mal byť 20 litrov dezinfekcie na tisíc dní. "Pohybujeme sa okolo 9 litrov na 1000 dní, na Slovensku je to bežné, v zahraničí je to 18 a viac litrov," hovorí primárka nemocničnej hygieny z Univerzitnej nemocnici v Bratislave, Elena Lazarová. 

Problém je aj nedostatok pracovníkov, ktorí by denne sledovali epidemiologickú situáciu v nemocnici. "Ideálne je jeden pracovník na 300 pacientov. My tých ľudí nemáme," hovorí epidemiologička Jaroslava Brňová. Umývanie rúk sa môže zdať byť banálne. Ak sa ale v najbližšom čase neobjavia nové antibiotiká, ktoré si poradia aj s odolnými baktériami, veľa iných riešení na výber nemáme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy