Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
O čom sa mesiace hovorilo, je skutočnosťou. Progresívne Slovensko požiadalo o registráciu
Zdielať na

O čom sa mesiace hovorilo, je skutočnosťou. Progresívne Slovensko požiadalo o registráciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Člen prípravného výboru Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko dnes spolu s desiatkami dobrovoľníkov odovzdal ministerstvu vnútra hárky s 13-tisíc podpismi a požiadal o registráciu strany. Štefunko tiež povedal, že všetko ide zatiaľ podľa plánu a 20. januára sa v Žiline uskutoční ustanovujúci snem hnutia, ktorý zavŕši celú prípravnú fázu a bude na ňom zvolené vedenie strany.

"Sme silné, proeurópske, progresívne hnutie a budeme zastávať liberálne hodnoty, ktoré treba v dnešnom svete obhajovať," uviedol dnes pri odovzdávaní podpisov člen prípravného výboru hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko. 

"Sme svedkami toho, že Slovensko je unavené stranami, ktoré vytvárajú svoj politický obsah za zatvorenými dverami a redukujú svoju komunikáciu s občanmi len na predvolebné bilbordy,“ povedala členka prípravného výboru Irena Bihariová, podľa ktorej je Progresívne Slovensko založené na inom princípe. "Chceli sme, aby naše hnutie ovplyvňovala široká spolupráca s dobrovoľníkmi, ale aj nezávislými odborníkmi, ktorí boli zapojení do procesov bez ohľadu na to, či sa chceli alebo nechceli stať straníkmi,“ uviedla Bihariová a pripomenula, že všetky podpisy vyzbierali dobrovoľníci hnutia a nie agentúra.

Stanovy hnutia podľa Bihariovej ukazujú, že Progresívne Slovensko je inkluzívne hnutie, ktoré ráta s tým, že to budú práve občania, kto túto krajinu bude formovať a bude nositeľom zmien. "Po dnešku už nemôžeme o politickej scéne na Slovensku hovoriť, že sa točí medzi dvoma extrémnymi pólami, kde sú na jednej strane štandardné strany a na druhej antisystémové sily. Práve Progresívne Slovensko je preklenutím tejto tradičnej polarizácie politickej scény,“ povedala Bihariová, pričom zdôraznila, že Progresívne Slovensko si chce zachovať aspekt sociálneho hnutia a nie je to strana, "ktorú si zmysleli dvaja alfasamci“.

Podľa Štefunka chce Progresívne Slovensko vyriešiť tri základné problémy: "A to vzdelávanie v najširšom slova zmysle, pretože Slovensko je extrémne závislé od kvality ľudí, ktorí v ňom žijú. Ako druhé zdravie, lebo na to, aby niekto pracoval a zhodnocoval túto krajinu, musí mať zdravotníctvo, ktoré je efektívne, funguje a dokáže vyliečiť maximum možných ľudí. Tretia vec je znižovanie sociálnych a regionálnych rozdielov, pretože Slovensko sa rozbíja na dve časti,“ uviedol Štefunko a dodal, že ak má byť Slovensko spoločné a integrované, musí poctivo vyriešiť tieto problémy.

Na vyriešenie týchto problémov má Progresívne Slovensko tri prostriedky. Jedným z nich je podľa Štefunka zefektívnenie štátu a boj proti korupcii, druhým zlepšenie podnikateľského prostredia a ako tretí z prostriedkov menoval zotrvanie v Európskej únii a prehĺbenie integrácie. Na otázku, s ktorými zo súčasných strán si vie Progresívne Slovensko predstaviť spoluprácu, Šfefunko odpovedal, že "chcú byť alternatívou voči akože systémovým a protisystémovým stranám, chcú mať čo najväčší vplyv na túto krajinu.“ Zároveň však uviedol, že je pre nich dôležité spolupracovať so stranami, ktoré neodmietajú liberálnu demokraciu a nepodieľali sa na humpľovaní tejto krajiny.

Odídenec z SaS Martin Poliačik s hnutím rokuje, zatiaľ vraj ale rozhodnutý nie je. Myšlienkovo blízko má Progresívne Slovensko k vznikajúcej Beblavého strane, ktorá zatiaľ nie je registrovaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy