Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Lekár búra mýty o trstinovom cukre
Zdielať na

Lekár búra mýty o trstinovom cukre

BRATISLAVA / Cukor škodí. Zvlášť, keď ho konzumujeme v prehnanej miere. Ktorý cukor je pre človeka najhorší a čo robí s našim telom?

Cukor podľa lekára Josefa Jonáša sa nedá odstrániť vôbec. "Sladká chuť je zásadná, patrí medzi päť chutí, ktoré ovplyvňujú rovnováhu vnútorného prostredia. Sladké potrebujeme," hovorí Jonáš.

Podľa lekára je potrebné odmietnuť niektoré cukry a zaoberať sa množstvom skonzumovaného cukru. Jonáš kritizuje najmä priemyselne spracovaný cukor. "Najhoršie sú skryté cukry, ktoré sa priemyselne používajú na sladenie rôznych limonád alebo cukroviniek. To sú cukry, ktoré sú priemyselne vyrábané z kukurice," uviedol Jonáš.

Človek podľa neho nemá kontrolu na tým, koľko v tomto prípade cukru skonzumuje. Priemyselné vyrábaný cukor je náhradou rafinovaného cukru.

Josef Jonáš nie je zástancom ani trstinového cukru, ktorý je podľa väčšiny verejnosti zdravým cukrom. "Repkový a trstinový cukor sú totožné," uviedol Jonáš. V javorom sirupe je zase veľké množstvo fruktózy.

Aj v mede je veľa fruktózy. "Je to ale takzvaný invertovaný cukor, ktorý prechádza určitým procesom. Invertovaný cukor je priaznivejší pre ľudské zdravie. Ešte k tomu pridajme minerály a enzýmy, ktoré med obsahuje, tak kilo medu nie je vôbec škodlivý," uviedol Jonáš.

V súčasnosti je populárny aj cukor z kokosových kvetov. Ten sa nepoužíva v priemysel, lebo je drahý. "To je hlavný motív. Ak si človek dá kokosový cukor na koláč, tak je to výborné," uviedol Jonáš.

Koľko kociek cukru

Koľko môže človek prijať kociek cukru, aby to bolo v poriadku. "Štatistiky hovoria, že Slovák aj Čech zjedia 45 až 50 kilogramov cukru v rôznych formách za jeden rok. To znamená, že približne štyri kilogramy za mesiac je priemer. To je príliš veľa. Mal by jesť do desiatich kilogramov, to znamená, že asi kilogram cukru," dodáva Jonáš.

Podľa Jonáša je cukor problémom najmä pre deti. "Ovplyvňuje vývoj mozgu a deti ho majú najradšej. A potom je to problém pre starších ľudí. Stredná generácia je najmenej ohrozená, jedine tak obezitou," dodáva Jonáš.

Cukor zvyšuje kyslosť organizmu, uberá organizmu vápnik a iné minerálne látky. "Ovplyvňuje samozrejme činnosť pankreasu a súvisí s cukrovkou," dodal Jonáš.

Josef Jonáš má radu pre všetky ženy. "Ak chceme mať peknú pleť a vlasy, tak nemáme jesť cukor. Pretože práve cukor kradne tie látky, ktoré sú potrebné k dobrej pleti, rastu vlasov či nechtov," dodáva Jonáš.

Súvisiace články