Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Problémový raj. Maledivy ničia islamskí extrémisti
Zdielať na

Problémový raj. Maledivy ničia islamskí extrémisti

Maledivy. Dovolenková destinácia, kam ročne zamieria státisíce ľudí z celého sveta. V týchto dňoch tam však vyčíňajú extrémisti, ktorí ničia pamiatky hlava-nehlava. Vymazali všetky dôkazy budhistickej minulosti.

Protestujúci podporovaní vzbúrenou políciou zvrhli minulý týždeň prezidenta Muhammada Našída. A vtedy sa to začalo. V Národnom múzeu sú rozbité budhistické sochy, zničené bezpečnostné kamery a všetky archeologické artefakty z 12. storočia. 

"Plakal som, keď som zistil, že je preč celá expozícia. Sme dobrí moslimovia a uchovávali sme tieto sochy len ako súčasť nášho dedičstva. Vystavovanie podobných exponátov neodporuje islamu," povedal predstaviteľ múzea. 

Zákaz fotenia

Od zničenia pamiatok zadržali 5 ľudí, ktorí sa na ďalší deň vrátili, aby zničili bezpečnostné kamery. Úrady zakázali fotografovať napáchané škody s vedomím, že takýto vandalizmus je veľmi škodlivý pre povesť krajiny. A najmä pripomenie rok 2001, keď Taliban zničil sochy Budhu. 

Maledivy tvorí viac než 1 100 ostrovov, sú lemované korálmi, obklopené azurovým morom. Kontakt návštevníkov s miestnymi obyvateľmi je minimálny. A to úmyselne. Väčšina cudzincov pozná len cestu z letiska priamo do päťhviezdičkového hotela.

Bič za neveru

Len hŕstka z nich vie, že prileteli do krajiny, kde žije 330 tisíc moslimov. Neexistuje tu slobodný výber vierovyznania, ženy za mimomanželský sex  zbičujú a miestni majú zakázané konzumovať alkohol. Islam je totiž na Maldivách oficiálnym náboženstvom.

SITA

Súvisiace články