Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cestovanie s deťmi do päť rokov je zbytočné, tvrdia odborníci
Zdielať na

Cestovanie s deťmi do päť rokov je zbytočné, tvrdia odborníci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Niektorí rodičia si dovolenku s deťmi nedokážu odpustiť. Podľa vedcov je to ale úplne zbytočné pokiaľ deti nedosiahnu vek päť rokov. Dôvody sú rôzne, no ten hlavný vás zrejme prekvapí.

Ľudia si obvykle začínajú pamätať veci od veku tri a pol roka. Psychologička špecializovaná na detský vývoj, Amanda Gummer, ale tvrdí, že rodičia by predsa len mali cestovanie s deťmi ešte o nejaké dva roky posunúť. "Vhodný čas, kedy začať so spoločnými cestami do zahraničia, je vek od päť do osem rokov. Zhruba v tejto fáze dokážu deti plne vnímať zážitky a oceniť ich." Dovtedy je podľa nej takéto cestovanie pre deti úplne zbytočné. 

Jej tvrdenie je podložené aj štúdiou, ktorá dokazuje, že päť rokov je vek, od ktorého si ľudia najčastejšie pamätajú prvé dovolenky, napriek tomu, že mohli navštíviť zahraničie už v mladšom veku. Uvádza portál novinky.cz.

Zlatý vek

"Je to zlatý vek, pretože sa dieťa pomaly chystá ísť do školy a začína si lepšie pamätať," tvrdí Grummer. Taktiež sa začína v tom období viac integrovať a komunikovať s okolím. "V tom veku už majú dobre vyvinutý jazyk, takže môžu predkladať dotazy a zapojiť sa do konverzácie o danom výlete, čo im pomáha si spomienku v pamäti lepšie ukotviť," dodáva psychologička. 

Dospelí bez obmedzení 

Rodičia často berú deti so sebou, pretože chcú sami vycestovať a nechcú sa pre dieťa nijako obmedzovať. Neuvedomujú si ale, že cestovanie je pre deti aj cennou lekciou, pri ktorej vystúpia z dobre známeho domáceho prostredia. A pokiaľ nemajú šancu si skúsenosť zapamätať, je to lekcia k ničomu. "Cestovanie vytvára skvelý základ pre učenie zručností, ktoré doma nezískajú," pridáva sa k výskumu psychologička Erica Reischer. 

Pri cestovaní s malými deťmi tiež môžu hroziť rôzne záťaže na zdravie. Lekári a hygienici preto odporúčajú dodržiavanie určitých zásad. Pozrite si archívnu reportáž.  

Súvisiace články