Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nič nespôsobí také zimomriavky ako záhadné zvuky z vesmíru
Zdielať na

Nič nespôsobí také zimomriavky ako záhadné zvuky z vesmíru

BRATISLAVA / Zamestnanci NASA pripravili zoznam strašidelných nahrávok priamo z vesmíru. Tie zachytili viaceré sondy v podobe rádiových vĺn, ktoré potom technici premenili na počuteľné zvuky - démonické kvílenie, zavýjanie, pískanie, vŕzganie, ale aj dychčanie. Viacerým z toho až naskakujú na tele zimomriavky.

Keby sme mali mimoriadne citlivé uši, zrejme by sme dokázali zachytiť niektoré strašidelné zvuky prichádzajúce z vesmíru. Viaceré vesmírne sondy počas svojich misií totiž zachytili zvuky v podobe rádiových vĺn. "Napríklad zvuky zo Saturnu, keď sonda Cassini premietala ponad póly, vtedy zachytila rádiové vlny," uviedol Jakub Kapuš zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. 

Rotujúca hviezda - pulzar pripomína zvuk zbíjačky. Záhadné tóny vydáva aj nárazová vlna slnečného vetra. Plazma zas vydáva zvuky podobné kvíleniu démonov, lietajúcich petárd, ohňostrojov či vŕzganiu brány. Vesmír ale nevyrába iba zvuky, ale občas aj melódiu. Rozhodne však najlepším hudobným nástrojom je naša Zem, najmä počas búrok.

Keby sme aj mali tú možnosť ocitnúť sa priamo vo vesmíre, žiaden zo strašidelných zvukov, ktoré zverejnila NASA by sme na vlastné uši nepočuli. Naše uši majú obmedzené možnosti, ale vďaka technike si môžeme vypočuť vesmírnu hudbu, rovnako aj strašidelné pazvuky. 

Súvisiace články