Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Záhadný objekt v slnečnej sústave. Vedci hovoria o prvej návšteve z mimohviezdneho priestoru
Zdielať na

Záhadný objekt v slnečnej sústave. Vedci hovoria o prvej návšteve z mimohviezdneho priestoru

WASHINGTON / Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) informovala o záhadnom telese, ktoré preletelo našou slnečnou sústavou. Nesprávalo sa ani ako kométa či asteroid, ale vedci si nie sú istí. Domnievajú sa ale, že by mohlo ísť o vôbec prvý objekt, ktorý priletel z medzihviezdneho priestoru.

Objekt, ktorý zatiaľ dostal označenie A/2017 U1, objavil 19.októbra teleskop Pan-STARRS 1 na Havaji. Vedcov z NASA pritom zaujala neobvyklá hyperbolická letová dráha tohto telesa s priemerom okolo 400 metrov. 

"Jeho pohyb nemôže byť vysvetlený s použitím dráh normálnych asteroidov ani komét slnečnej sústavy," hovorí odborník Astronomického inštitútu Havajskej univerzity Rob Weryk, ktorý si zvláštneho návštevníka všimol ako prvý. "Tento objekt priletel z priestoru mimo slnečnej sústavy." 

Neuveriteľná rýchlosť

S touto teóriou sa stotožňuje aj Davide Farnoschia zo Strediska pre skúmanie objektov letiacich blízko Zemi. Podľa jeho slov ide o najzvláštnejšiu dráhu, akú kedy videl. "Letí to extrémne rýchlo a po takej dráhe, že môžeme s istotou povedať, že tento objekt je na ceste mimo slnečnú sústavu a neletí späť," dodal. Podľa vedcov priletel zo smetu od súhvezdia Lyry a z našej sústavy mieri k súhvezdiu Pegas. Medzihviezdnym priestorom pritom ide rýchlosťou 25,5 kilometra za sekundu. 

Neobvyklá dráha

Tento "návštevník", pravdepodobne z inej galaxie, 2. októbra vnútri obežnej dráhy Merkura zhora preťal rovinu obežných dráh planét a väčšiny asteroidov obiehajúcich okolo hviezdy. O sedem dní neskôr sa navyše priblížil k Slnku, vďaka jeho gravitácii sa prudko otočil a zamieril von zo slnečnej sústavy. Potom 14. októbra teleso minulo Zem vo vzdialenosti okolo 24 milióna kilometrov. Momentálne už zas mieri preč z nášho systému a to rýchlosťou 44 kilometrov za sekundu. 

"Dlho sme predpokladali, že by takéto objekty mali existovať, pretože v priebehu formovania planét by malo byť z planetárnych systémom vyvrhnuté množstvo materiálu. Najprekvapivejšie je, že sme doposiaľ žiaden prelet medzihviezdnych objektov nevideli," vraví expertka Karen Meech. 

Súvisiace články