Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hrozí nedostatok vajec. Päť tipov ako ich uskladniť na dlhé mesiace
Zdielať na

Hrozí nedostatok vajec. Päť tipov ako ich uskladniť na dlhé mesiace

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po drahom masle prichádza ďalšia rana do slovenských domácností. Po škandále s fipronilom hrozí nedostatok vajec. To by bola pred Vianocami rana pre slovenské tradície - napiecť čo najviac koláčikov.

Jedna vec je hroziace zdražovanie obľúbených vajíčok, druhá je ich nedostatok. Mnohí by si možno aj radi priplatili, ak by bolo začo. Po fipronilovej kauze museli mnoho nosníc odstaviť alebo utratiť. Vajec teda zrejme nebude dosť pre celý európsky trh. Nakoľko majú obmedzenú trvanlivosť, nedá sa čerstvými vajciami zásobiť nad mesiace dopredu. Sú však finty, ako vajcia spoľahlivo uskladníte, vedeli o nich už naši predkovia, píše portál idnes.cz. Museli sa totiž pripraviť na zimu, keď sliepky znášajú menej vajec.

​Nakladanie do vápna

Ide zrejme o najobvyklejší spôsob nakladania vajec. Na päťlitrovú zaváraninovú fľašu je potrebných 300 gramov haseného vápna. To kúpite v stavebninách ako hydroxid vápenatý. Nezabudnite na rukavice, vápno je totiž žieravina a veľmi vysušuje kožu. Vápno zalejte studenou vodou tak, aby vznikla hustá kaša. Tú dajte do fľaše zhruba do výšky tri centimetre. Potom môžete začať ukladať vajcia špičkou nadol. Zvyšok kaše zrieďte vodou a zmes nalejte do pohára tak, aby boli vajcia ponorené asi na 5 centimetrov. Napokon pohár uzavrite. Priebežne kontrolujte a prípadne doplňte vápenný roztok. Takto uložené vajcia vydržia takmer rok.

Nakladanie do vodného skla

Vodné sklo je roztok kremičitanu sodného, pri práci s ním si dajte pozor na oči. Dá sa kúpiť napríklad v drogériách. Pri použití na uskladnenie vajec rieďte vodné sklo s vodou v pomere 1:9, teda na 100 mililitrov roztoku na 900 mililitrov vody. Zmesou zalejete vajcia naukladané vo väčšej zaváraninovej fľaši. Tú dobre uzavrite a uskladnite na chladnom a tmavom mieste. Vajcia takto vydržia až rok.

Konzervácia s pomocou minerálneho oleja

Do dlaní si nakvapkáte minerálny olej, známy najmä automechanikom, a vajcia v ňom opatrne obalíte. Potom ich uložíte do bežných obalov na vajcia a uskladníte v chlade a tme. Mali by vydržať až rok.

Zmrazenie

Zmraziť vajcia je možné, no po tomto procese ich už napríklad neuvaríte na mäkko. Budú však vhodné do cesta. Musíte oddeliť bielka a žĺtky a zamraziť ich zvlášť. Bielka sa zamrazujú bez úpravy, žĺtky je však dobré mierne osoliť alebo osladiť, podľa budúceho použitia.

Schovať do pšenice

Medzi gazdinkami sa traduje, že vajíčka možno skladovať aj v pšenici. Do debničky sa nasype vrstva pšenice, do nej sa vložia vajcia tak, aby sa nedotýkali a zasypú sa ďalšou vrstvou pšenice. Traduje sa, že takto uskladnené vajcia by mali vydržať rok a dokonca by nemali chytiť žiadnu pachuť. Mali by byť ako čerstvé.

Súvisiace články