Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rozdali ceny za dizajn. Vyhrali aj unikátne lyže
Zdielať na

Rozdali ceny za dizajn. Vyhrali aj unikátne lyže

BRATISLAVA / Slovensko sa vo svete môže chváliť nielen peknými Slovenkami, ale aj krásnym dizajnom bežných vecí. Tými môžu byť poháre, lyže či slnečné okuliare. A práve tieto produkty patria medzi jedny z ocenených, ktoré získali pomyselnú korunku krásy v súťaži Národná cena za dizajn.

Slnečné okuliare ozdobia nejednu hlavu. Pridanou hodnotou tých, ktoré boli ocenené je aj to, že sú vyrobené z bioplastu. Jazdiť po svahoch sa dá tiež štýlovo a to s lyžami, ktoré získali 1. cenu v kategórii profesionálny dizajn. "Fungujú na princípe, že máte dve rozdielne hrany na pravej a ľavej strane," hovorí výherca v kategórii Profesionálny dizajn Viktor Devečka.

Jedna hrana je zameraná na agresívnejší štýl lyžovania a druhá hrana na hravý štýl lyžovania. Výmenou pravej lyže za ľavú a naopak sa tak dajú striedať dva štýly jazdy.

Pri jednej z ocenených váz sa o dizajn postarala príroda. Okrem dizajnéra na nej pilne pracovalo až 40 000 spolupracovníkov - včiel. Výroba trvala týždeň. Autor si odniesol cenu poroty. "Budúcnosť priemyslu možno spočíva aj priamo v kolaborácii s prírodou a nielen technologickými procesmi dosiahnuť nejaké produkty," uviedol výherca ceny poroty Tomáš Gabzdil Libertíny.

Tento rok sa ceny za dizajn udeľovali už po štrnástykrát. Do finále celkovo postúpilo 66 diel, ktoré sú vystavené v Slovenskom múzeu dizajnu. Návštevníci si tu tak môžu pozrieť to najlepšie zo slovenského produktového dizajnu za uplynulé dva roky. "Národná cena za dizajn má za cieľ nielen motivovať dizajnérov, ale stimulovať aj tých našich výrobcov, aby si od dizajnérov pýtali dizajn a zaplatili im," hovorí vedúci Slovenského múzea dizajnu Maroš Schmidt.

"Dlhodobo sme sa spájali s umením v našej banke jeho rôznymi formami. Takisto podpora dizajnu nám prišla ako vhodná, zastrešuje nejakú časť nášho kultúrneho dedičstva, ktoré by sme radi nejakým spôsobom sprístupnili širokej verejnosti," uviedla riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková.

Súvisiace články