Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Naša preprava je nebezpečná, tvrdia opatrovateľky a vyzývajú na zmenu
Zdielať na

Naša preprava je nebezpečná, tvrdia opatrovateľky a vyzývajú na zmenu

BRATISLAVA / Tragická dopravná nehoda pri Prievidzi, pri ktorej zomrelo sedem opatrovateliek, otriasla komunitou samotných opatrovateliek. Tie chcú pomôcť poškodeným rodinám a zároveň hovoria dosť. Dlhodobo sú nespokojné so spôsobom prepravy, ktorú im zabezpečujú agentúry. Žiadajú legislatívnu zmenu, ktorá tak ako v prípade autobusovej či kamiónovej dopravy, myslí aj na bezpečnosť cestujúcich. To znamená výmenu vodičov po určitých kilometroch a povinný oddych vodičov.

"Je mi to strašne ľúto a osobne, pretože v roku 2014 presne takto pri návrate domov zomrela aj moja mama, ktorá bola opatrovateľkou," uviedla zástupkyňa opatrovateľov v hospodárskej komore vo Viedni, Bibiana Kudziová.

Bibiana je jedna z tých, ktorá žiada zmenu. "Ako dlho budeme ešte prehliadať a neriešiť tieto nehody, pri ktorých umierajú ľudia? Nie je to problém len žien z východného Slovenska. Týka sa to každej opatrovateľky. Či už Slovenky, Češky, Rumunky či Maďarky. Je to apel hlavne na vládu Slovenskej republiky, ktorá nijakým spôsobom neupravuje a nerieši takúto prepravu osôb," uviedla Kudziová.

"Žienky, je načase spojiť sily a tak ako sa mnohé zapájali do boja za naše práva v kauze agentúry, bojujme pre zmeny v systéme prepravy. Ide tu o nás, o naše životy, o bezpečie," vyzýva Bibiana Kudziová.

Žiadne pravidlá prepravy

​Podľa komory opatrovateliek väčšina agentúr už pri podpise pracovnej zmluvy určuje spôsob prepravy. "Ja som už hovorila agentúre. Ale povedali, že keď nie, končíme s vami. Človek im dá 600 eur za sprostredkovanie a ešte oni z vás majú zisk, za každú cestu," uviedla jedna z opatrovateliek.

"Nemajú na výber. Agentúry ani nedovolia, aby chodili vlakmi či autobusmi. Ale pritom žiadne pravidlá tak, ako pri kamiónoch a autobusoch neplatia. Prepravcovia často nie sú licencovaní a nič o vodičoch nevieme," dodáva Bibiana Kudziová.

"Spolupracujeme s transportnou spoločnosťou,musia byť licencovaní šoféri, musia byť autá v dobrom stave a šoféri nemôžu jazdiť dlhé kilometre. Ja viem, že sú agentúry, ktoré spolupracujú s transportnými spoločnosťami, ktoré nedodržiavajú podmienky," uviedla Zuzana Tanzer z agentúry AIW.

​Zbierka pre rodiny obetí

Ženy, ktoré za prácou cestujú kilometre už v sobotu formou zbierky cez sociálnu sieť žiadali aj iné opatrovateľky či kohokoľvek o pomoc pre rodiny obetí. "Viem, že je ťažké sa s tým vyrovnať a viem že život na Slovensku je ťažký. Chceme rodinám pomôcť. Vyhlásili sme zbierku a prosím, ak môžete týmto rodinám pomôcť, urobte tak.

Kudziová zároveň vyzýva rodiny obetí, aby s nahlásením tragickej udalosti nečakali a do troch pracovných dní informovali poisťovňu v Rakúsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy