Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Piatok 13. je tu. Máte Paraskevidekatriafóbiu?
Zdielať na

Piatok 13. je tu. Máte Paraskevidekatriafóbiu?

BRATISLAVA / Aký máte plán na piatok? Kino alebo zostať len tak zabarikádovaný doma a pre istotu sa vôbec nehýbať? Čaká nás totiž piatok 13. Kým polovica ľudstva si ťuká na čelo, tá druhá možno pôjde do práce o čosi skôr, aby sa pre istotu nemuseli ponáhľať. A možno radšej autobusom aby im neprebehla pred autom čierna mačka, čo by v tejto kombinácii mohlo mať katastrofálne následky.

Je čierny piatok 13. iba povera? Alebo je to skutočne deň, keď sa ľuďom lepí smola na päty? "V tieto dni sa v priemere stalo 280 poistných udalostí, zatiaľčo v bežné dni to bolo len 229 poistných udalostí. Štatisticky sa piatok 13. javí ako nešťastnejší, rizikovejší deň," uviedol hovorca poisťovne Milan Janásik.

Za posledné tri roky sme prežili päť takýchto piatkov 13., teraz nás čaká ďalší nás čaká šiesty. "Tohtoročný januárový piatok 13. zasiahla Slovensko snehová kalamita, ktorá zastihla aj vodičov na cestách. Z 330 poistných udalostí  sa až polovica týkala dopravných nehôd," dodal Janásik.

O čiernom piatku sa začalo hovoriť v druhej polovici 19. storočia. Zrejme tomu pomohol aj román Thomasa Lawsona - Piatok 13. Bol o sile povier, keď ich burzový maklér využil na vyvolanie paniky na Wall Street práve v tento deň.

Povera ale údajne vznikla už v piatok 13. októbra 1307, teda presne pred 710 rokmi, keď francúzsky kráľ Filip IV. nechal zatknúť a popraviť stovky templárskych rytierov. Je to ale skôr len mystifikácia, ktorú si vymysleli spisovatelia v 20. storočí. Je napríklad aj v Da Vinciho kóde Dana Browna.

Trinástka sa objavuje aj v Biblii. Pri poslednej večeri sedelo dvanásť učeníkov s Ježišom Kristom - spolu teda 13.

Niektorí ľudia majú z tohto dňa taký obrovský strach, že je to dokonca diagnóza. Nazýva sa paraskevidekatriafóbia. Aj na Slovensku sa na túto fóbiu liečilo niekoľko ľudí. "Je tam zvýšený tlak, je tam zvýšené napätie, bolesti žalúdka. Čím viac sa človek utvrdzuje, že 13. sa mu niečo prihodí, je v takom psychickom stave, že musí vyhľadať lekára," hovorí psychológ Karol Kleinmann.

Náhoda?

Či už je to dátum, alebo iba náhoda, dejú sa aj veľmi kuriózne úrazy. Napríklad muž, ktorý v piatok 13. krájal chlieb, si porezal prst a tak sa zľakol, že si nôž pichol ešte aj do stehna.

Ďalší muž bol na prechádzke so psom a keď sa za ním rozbehol, spadol do nezakrytého kanála. Alebo šarkan, ktorého si púšťali deti sa zamotal do stromu a keď ho odtiaľ chcel jeden chlapček vyslobodiť, pošmykol sa a spadol tak nešťastne, že mu zlomenú nohu museli operovať.

Kuriózny prípad sa stal aj na Slovensku. "Devätnásťročný muž opravoval chliev. Pri tej oprave celý mu celý chliev spadol na nohu a zlomil mu členok," dodáva hovorca poisťovne Milan Janásik. Zo zranení sa liečil päť mesiacov.

Niektoré európske krajiny ale nemajú piatok 13. V španielsky hovoriacich krajinách a v Grécku je napríklad nešťastný utorok 13. V talianskej kultúre zase piatok 17.

Súvisiace články