Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ústavný súd vracia kauzu Babiš a spisy ŠTB na krajský súd
Zdielať na

Ústavný súd vracia kauzu Babiš a spisy ŠTB na krajský súd

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Slovenský Ústavný súd vo štvrtok zrušil právoplatné rozhodnutia slovenského najvyššieho aj krajského súdu, podľa ktorých je šéf hnutia ANO Andrej Babiš v archívnych zväzoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako agent neoprávnene.

Senát Ústavného súdu tak vyhovel sťažnosti Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý sa ohradil, že uvedené verdikty porušili jeho práva. Ústavný súd vrátil prípad odvolaciemu krajskému súdu v Bratislave k novému prejednaniu, súd sa bude musieť riadiť právnym názorom Ústavného súdu.

Ústavnú sťažnosť podal ÚPN po januárovom rozhodnutí slovenského najvyššieho súdu, ktorý odmietol mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa ÚPN snažil zvrátiť spor s Babišom. V prospech Babiša na Slovensku predtým rozhodli okresný aj krajský súd. ÚPN tvrdil, že bývalí príslušníci ŠtB, ktorí svedčili v Babišov prospech, neboli pred výpoveďou zbavení mlčanlivosti.

Bratislavský rodák Babiš, ktorého hnutie je podľa prieskumu favoritom nadchádzajúcich volieb do českej Snemovne, vedomou spoluprácou s ŠtB popiera dlhodobo. Archívne dokumenty tvrdia, že v roku 1980 sa stal takzvaným dôverníkom ŠtB a že ho o dva roky neskôr k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten ale na slovenskom okresnom súde prehlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k ŠtB naverbovaný nebol. ÚPN súdom predložil 12 rôznych zväzkov, v ktorých je Burešove meno uvedené. Inštitúcia v minulosti neuspela vo viacerých súdnych sporoch ohľadne evidencie osôb v dokumentoch tajnej polície v komunistickom Československu.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy