Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia požiadala o zrušenie Babišovej imunity pre kauzu Čapí hnízdo
Zdielať na

Polícia požiadala o zrušenie Babišovej imunity pre kauzu Čapí hnízdo

Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Polícia zaslala do českej Poslaneckej snemovne žiadosť o vydanie Andreja Babiša a Jaroslava Faltýnka - obaja sú poslancami hnutia ANO. Informáciu priniesli vo štvrtok české médiá. Ide o reakciu na známu kauzu takzvané Čapí hnízdo.

Hovorkyňa pražského mestského štátneho zastupiteľstva Štěpánka Zenklová pre ČTK potvrdila, že žiadosť sa týka dvoch poslancov a súvisí s kauzou dotácií na farmu Čapí hnízdo.

Mandátový a imunitný výbor snemovne sa má žiadosťou zaoberať 18. augusta, vyplýva to z pozvánky na rokovania.

Päťdesiatmiliónová dotácia

Ku konkrétnym menám sa Zenklová nevyjadrila. Dodala, že v prípade zatiaľ nebol nikto obvinený. Predsedu hnutia ÁNO Babiš sa zatiaľ k tejto informácii nevyjadril.

Babiš čelí v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo od roku 2015 trestnému oznámeniu. Farma patrila na prelome rokov 2007 a 2008 do Babišovho Agrofertu. Potom zmenila formu vlastníctva, a nebolo tak možné dohľadať jej majiteľa. Vďaka zmene dosiahla európsku dotáciu vo výške 50 miliónov českých korún.

Po niekoľkých rokoch, keď dodržiavala dotatkovú podmienku, sa vrátila medzi firmy Agrofertu. Babiš na mimoriadnej schôdzi Snemovne zvolanej na žiadosť opozície povedal, že v čase získania dotácie vlastnili farmu jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy