Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mečiara nebudú stíhať za amnestie, prípad je premlčaný
Zdielať na

Mečiara nebudú stíhať za amnestie, prípad je premlčaný

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalého premiéra Vladimíra Mečiara nebudú stíhať v prípade udelenia amenstií. Podľa polície je už prípad premlčaný. Podľa Trestného zákona, platného v tom čase, bola premlčacia doba desať rokov.

Pre Televíziu Markíza to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Miháliková. Zneužitím právomocí verejného činiteľa mohli byť amnestie, ktoré Mečiar udelil ako zastupujúci prezident v marci 1998. Podľa výroku ústavného súdu sa vtedy neriadil požiadavkou zdržanlivosti pri udelení amnestie. Naopak, je vraj očividné, že ju zneužil.

Po tom, čo 31. mája tohto roku označil toto konanie za prekročenie zákona aj Ústavný súd, začala na pokyn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára konať krajská prokuratúra.

Prípad následne začala vyšetrovať polícia. "Predmetná vec bola odovzdaná Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave,povedal pre SME ešte v júli prokurátor a hovorca krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Mečiarovi hrozil trest od od šiestich mesiacov do desiatich rokov väzenia.

Plénum Ústavného súdu SR na neverejnom rokovaní 31. mája potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a exprezidentom Michalom Kováčom, ktorú dal 12. decembra 1997 synovi, neplatia. Týkali sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie Slovenskej informačnej služby (SIS) na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy