Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dobrý spánok a sex zaručia šťastnejší život než peniaze, tvrdí štúdia
Zdielať na

Dobrý spánok a sex zaručia šťastnejší život než peniaze, tvrdí štúdia

Archívne video

BRATISLAVA / Dobré spanie, fajn sex, istota pracovného miesta, zdravie blízkych príbuzných a dobré vzťahy s komunitou okolo nás. Spokojný život sa spája práve s touto päticou faktorov. A najdôležitejší je kvalitný spánok. Tvrdí to štúdia Oxford Economics.

Inštitúcia napojená na Oxfordskú univerzitu spravila unikátny výskum s National Centre for Social Research. Otázky zodpovedalo viac než osem tisíc britských mužov a žien. Predmetom skúmania sa stala aj otázka, na čom spokojný život závisí. 

Mnohých môže zaskočiť fakt, že výška príjmu s životnou spokojnosťou súvisí len nevýrazne, zďaleka nepatrí medzi najvplyvnejšie premenné. Ak by stúpla priemernému Britovi mzda o päťdesiat percent, poskočil by na stupnici smerom nahor len o polovicu percentného bodu.

Naproti tomu veľkú rolu má kvalitný spánok, podľa autorov štúdie je vôbec najsilnejším indikátorom spokojnosti, ktorý kontroluje ďalšie faktory. Väčšina z tých respondentov, ktorí vykázali najvyššie skóre indexu spokojnosti, prehlásila, že sa po spánku cíti odpočinutá v 60 percentách prípadov. Naopak tí, ktorí okupovali spodných dvadsať percent, sa odpočinuto cítilo len výnimočne alebo nikdy.

Do pätice vplyvných faktorov patrí aj kvalitný sex, píše portál iDnes.cz. Práve respondenti, ktorí boli so svojím sexuálnym životom spokojní, sú na špičke rebríčku životnej spokojnosti. Na jeho vrchole sa k spokojnému sexu prihlásilo 63 percent ľudí, zatiaľ čo v celej populácii to mohlo tvrdiť len 35 percent respondentov.

Zatiaľ čo výška príjmu nie je príliš podstatná, materiálne zakotvenie našej existencie význam má: pokoj a tiež spokojnosť nesú do našich životov istota pracovného miesta. Medzi tými, ktorí sa vyšplhali v rebríčku spokojnosti najvyššie, sa 43 percent ľudí pýšilo vysokou istotou pracovného miesta.

Päticu uzatvára zdravie blízkych príbuzných a úzkosť väzieb v komunite. Typická osoba konverzuje so susedmi len raz či dvakrát do mesiaca. Lenže v skupine z čela rebríčku životnej spokojnosti sa so susedmi rozpráva takmer 70 percent respondentov jeden, dvakrát týždenne.

Zdielať na

Súvisiace články