Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Astry rozžiaria jeseň. Spravte si na balkóne farebný raj
Zdielať na

Astry rozžiaria jeseň. Spravte si na balkóne farebný raj

BRATISLAVA / Napriek tomu, že dni sú čoraz kratšie a chladnejšie, môžete mať balkón rozžiarený farbami kvetov. Ideálne do takýchto podmienok sú napríklad Astry, ktoré neúnavne kvitnú až do konca októbra. Ak ich správne nakombinujete s ďalšími rastlinami, môžete sa z výsadby tešiť aj dlhšie.

Ideálnymi spoločníkmi astier sú trávy. Po ich odviknutí prevezmú žezlo a naplno predvedú krásu svojich listov a klasov. V tejto výsadbne je použítá imperáta Red Baron, perovec a proso. Zároveň s astrami kvitne napríklad veternica a neskoré odrody Heucher.

Astra "Indigo" dorastá len do výšky 30 až 40 centimetrov. Má modrofialové kvety, ktorých krásu podčiarknu sivasté listy salvie lekárskej, kostravy, a slamihy. Do jesennej výsadby môžete použiť aj odolné sirôtky.

Okrem tráv sa astry výborne kombinujú s nízkymi kríčkami, napríklad vresmi a vresovcami, vždyzeleným krušpánom alebo ľubovníkom. Ako doplnková rastlina je vhodná aj okrasná kapusta.

Výsadba

Pri vysádzaní astier do väčších nádob nezabudnite na dostatočne hrubú drenážnu vrstvu hlavne v prípade, ak v dne nemá otvor na odtok vody. Po okrajoch vysaďte nižšie druhy rastlín, ako sú napríklad vresy či iné menšie kríčky. Celú kompozíciu korunujte neprehliadnuteľným perovcom veľkoklasým odrody Rubrum s purpurovo sfarebenými listami, ktorý od začiatku leta až do jesene zdobia červené metliny klasov. Tento druh perovca sa u nás zväčša pestuje ako letnička alebo ho treba prezimovať v miestosti, kde teplota neklesne pod -5 stupňov.

Pozrite si rozhovor s Idou Furíkovou z časopisu Záhradkár.

Súvisiace články