Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Netradičná spolupráca: Pri výcviku sa stretli záchranárski a služobní psovodi
Zdielať na

Netradičná spolupráca: Pri výcviku sa stretli záchranárski a služobní psovodi

KOMÁRNO / Mestská polícia zorganizovala spoločný výcvik záchranárskych a služobných psovodov, na ktorom sa okrem domácich zúčastnili aj záchranári z K9 zo Žiliny.

"Práca tých psovodov je dôležitá, vedia zdvoj aj strojnásobiť pomoc, alebo kvalitu toho služobného zákroku," hovorí náčelník mestskej polície Alexander Tóth a to bez ohľadu na špecializáciu na represívne či záchranárske práce.

Spojenie mestských policajtov a záchranárov pri spoločnom výcviku nebolo samoúčelné, aj keď podľa nepísaného zákona represívne práce sa zo záchranárčinou nesmú spájať. Podľa riaditeľa K9 Jozefa Hrameca ide najmä o výcvik. "V podstate keď budem psa viesť k tomu, že ľudia budú kamaráti, budú kamaráti a keď budem psa viesť, že ich treba hrýzť a trhať, tak ich bude hrýzť a trhať." 

Záchranári pracujú s mnohými, na túto prácu netradičnými plemenami, ako rotvailer či anglický bulteriér, pýchou K9 je Demon s neuveriteľnou štatistikou. "To je 100 percent doberman, ktorý v živote ani len nezavrčal na človeka, keď sme v teréne," dodáva Hramec.

Súvisiace články